Investeren in de toekomst: pioniersmentaliteit

Pionier sinds 1081

Pionier zijn zit in de genen van UZ Leuven. Al van bij de bouw van het eerste ziekenhuis in Leuven, het Sint-Pieterziekenhuis in 1081, zette Leuven de toon op het vlak van gezondheidszorg.

Andreas Vesalius zorgde in de zestiende eeuw als Leuvense arts voor een doorbraak in de geneeskunde met zijn uitgave van Fabrica, waarmee hij het heersende beeld van de anatomie op zijn kop zette.

In de achttiende eeuw was Hendrik Rega een visionaire medicus, die als rector en architect ook zorgde voor de bouw van een anatomisch theater. Rector Pieter De Somer vernoemde in 1954 het Rega-instituut naar hem.

Kritische denkers

Het Rega-instituut werd een onderzoeksinstituut dat vooropliep in de strijd tegen bacteriële en virale infecties en immunologische stoornissen. Een vaccin tegen kinderverlamming zette het instituut op de kaart: in 1958 kon België als een van de eerste landen een nationale vaccinatiecampagne tegen polio voeren. Ook een van de meest gebruikte medicijnen tegen hiv werden in het Rega-instituut, vandaag gevestigd op campus Gasthuisberg, ontwikkeld.

Naar analogie met het roemrijke historische verleden van de Leuvense gezondheidszorg, kiest UZ Leuven er resoluut voor om te blijven investeren in het aantrekken van kritisch denkende, getalenteerde medewerkers die willen meebouwen aan de gezondheidszorg van morgen. 

Laatste aanpassing: 24 januari 2020