Ziekenhuisapotheek valt in de prijzen

5 februari 2019
Op dinsdag 5 februari won de ziekenhuisapotheek maar liefst drie van de vier prijzen die uitgereikt werden om ‘Best Practices in Hospital Pharmacy’ te bekronen.

De Amgen Scientific Award for Hospital Pharmacists 2019 bekroont een afgewerkt project. De prijs werd uitgereikt aan Peter Declercq voor de opvolging op lange termijn van de impact van een oraal voedingsprotocol bij patiënten die een geplande radicale cystectomie (blaasverwijdering) ondergingen.

Dat project werd uitgevoerd in samenwerking met prof. apr. Isabel Spriet, Lutgart De Pourcq en prof. dr. Frank Van der Aa. Het orale voedingsprotocol resulteerde in een sneller herstel, een kortere verblijfsduur, een significante vermindering in parenterale voeding en geassocieerde kosten, en een lagere prevalentie van kathetergerelateerde infecties.

Daarnaast werden ook twee nog op te starten projecten financieel ondersteund.

De Novartis Hospital Pharmacy Innovation Award 2019 werd uitgereikt voor het projectvoorstel ‘Kruidje roer me niet?’ van Tine Van Nieuwenhuyse, Greet Van De Sijpe, Birgit Tans en prof. apr. Isabel Spriet, in samenwerking met de professoren Ann Janssens en Patrick Neven. Die prijs wil een specifieke interactiechecker in het elektronisch medisch voorschrift (EMV) ondersteunen. Die checker controleert op potentiële interacties tussen kruiden en alternatieve geneesmiddelen en klassieke geneesmiddelen zoals chemotherapie. Die alternatieve geneesmiddelen worden heel vaak gebruikt, maar kunnen leiden tot nevenwerkingen of zelfs tot therapiefalen van de klassieke chemotherapie. Controle op interacties is dus heel relevant.

De Baxter Belgian Award for Hospital Pharmacists 2019 werd uitgereikt voor het project ‘Continue infusie van antibiotica binnen OPAT: stabiliteitsstudies ter garantie van de patiëntveiligheid’ dat aangestuurd wordt door Charlotte Quintens en de professoren Isabel Spriet en Willy Peetermans, in samenwerking met de antibioticabeleidscommissie. Het huidige OPAT-project kiest ervoor om antibiotica zoveel mogelijk toe te dienen via continue infusie. Naast de farmacokinetische voordelen biedt dit vooral veel comfort voor de patiënt. De mogelijkheid van continue infusie hangt af van de stabiliteit van de antibiotica, een parameter die niet voor elk antibioticum gekend is. De prijs wil specifieke preklinische en klinische testen ondersteunen die dienen om stabiliteitsgegevens te verzamelen van antibiotica in de context van OPAT.

Laatste aanpassing: 21 januari 2021