Jaarverslag 2019

We nodigen u graag uit om het jaarverslag van UZ Leuven 2019 online te bekijken.

Aan de hand van kerncijfers, nieuwsberichten en beeldmateriaal van het voorbije jaar krijgt u een zicht op klinische doorbraken, samenwerkingsverbanden, investeringen in technologie en infrastructuur, vernieuwend onderzoekswerk en uiteraard de dagelijkse zorg voor onze vele patiënten.

In beeld

Belangrijkste nieuws

20 december 2019
Op 20 december ondertekenden RZ Heilig Hart Leuven, RZ Heilig Hart Tienen, AZ Diest en UZ Leuven de statuten van een nieuw ziekenhuisnetwerk. Dat krijgt de naam Plexus, een medische term voor een netwerk van zenuwen of bloedvaten. De naam staat symbool voor het knooppunt van kwalitatieve zorg dat het netwerk wil zijn.
3 december 2019
Onlangs werd in UZ Leuven de eerste patiënt geopereerd met een nieuwe techniek om niet-werkende stembanden te herstellen. De techniek wordt gebruikt wanneer een van beide stembanden stilstaat door een beschadigde stembandzenuw.
30 oktober 2019
UZ Leuven behaalde voor de vierde keer het prestigieuze JCI-kwaliteitslabel, een accreditering voor hoge internationale kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Bovendien kreeg het als eerste Vlaamse ziekenhuis vier verschillende kwaliteitslabels in één keer.
28 oktober 2019
In 2019 werd er weer volop verhuisd in UZ Leuven. De verhuisbewegingen passen in het kader van de concentratie van de operatieactiviteiten op campus Gasthuisberg enerzijds en de ontruiming van campus Sint-Pieter anderzijds.
4 oktober 2019
Sinds 1 oktober 2019 hebben patiënten meer inzage in hun medisch dossier via mynexuzhealth. Een reeks uitsluitingen die in de eerste fase werden gehanteerd, worden voortaan tot een minimum beperkt.
30 juli 2019
In een multicentrische Europese studie onder leiding van Leuvense nefrologen vonden onderzoekers een nieuwe biomerker die op een veel vroeger tijdstip en met een eenvoudige bloedtest kan aantonen welke patiënten afstotingsverschijnselen door antistoffen hebben na een niertansplantatie.
11 juni 2019
In de zomer kregen de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de bestaande gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.
24 mei 2019
Op 22 mei 2019 werd UZ Leuven officieel erkend als Europees opleidingscentrum voor abdominale prelevatie en lever- en niertransplantatie. UZ Leuven is daarmee het enige Belgische centrum dat Belgische en internationale transplantatiechirurgen mag opleiden voor lever- en niertransplantaties.
13 mei 2019
Na 20 jaar op campus Sint-Pieter verhuisde de palliatieve zorgeenheid naar campus Gasthuisberg. Op 13 mei opende de afdeling zijn deuren voor patiënten.
6 mei 2019
UZ Leuven opende op vrijdagavond 3 mei 2019 officieel het gloednieuwe gebouw 'Vrouw, kind en erfelijkheid'. Op een oppervlakte van 38.000 m² herbergt het pand vijf medische diensten: kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde, menselijke erfelijkheid (genetica), urologie en neonatologie.
4 april 2019
Het bestuurscomité stelde in april 2019 Peter Van Brusselt aan als logistiek en facilitair directeur. Hij volgt Paul Timmermans op, die op 1 augustus met pensioen ging.
5 februari 2019
Op dinsdag 5 februari won de ziekenhuisapotheek maar liefst drie van de vier prijzen die uitgereikt werden om ‘Best Practices in Hospital Pharmacy’ te bekronen.
18 december 2018
Een geweldig feestje bouwen: ook dát is UZ Leuven! Het personeelsfeest 4UZ11 (Vier uzelf) had deze keer het coole thema ’31°C onder nul’. We zagen drie dagen alleen maar blije gezichten.
Laatste aanpassing: 15 april 2021