Vaccinatie tegen COVID-19 van hoogrisicopatiënten tussen 16 en 18 jaar

9 juni 2021

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is reeds goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap vanaf 16 jaar op basis van grote klinische studies. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan kinderen van 16 tot 18 jaar te vaccineren. Deze kinderen komen aan de beurt na de volwassenen. Kinderen met complexe/ernstige aandoeningen kunnen wel prioritair gevaccineerd worden.

Wie komt in aanmerking?

Kinderen met de volgende aandoeningen komen in aanmerking voor een prioritaire vaccinatie:

  • chronische nierziekten sinds minstens 3 maanden
  • chronische leverziekten sinds minstens 6 maanden
  • hematologische kankers (bv. leukemie)
  • het syndroom van Down
  • transplantatie (of op de wachtlijst voor een transplantatie)
  • verstoord immuunsysteem (lijden aan immunodeficiëntie of immunosuppressiva gebruiken)
  • actieve hiv/aids
  • bepaalde zeldzame aandoeningen als die een grote impact hebben op de longen, het hart of het zenuwstelsel (zie ook de lijst van Orphanet)

Tegenindicaties, mogelijke voordelen en potentiële nadelen van het vaccineren kunnen met de behandelende arts van uw kind besproken worden.

Registreren

De behandelende artsen zullen de patiënten met bovenstaande aandoeningen op de prioritaire vaccinatielijst zetten. Vanaf 21 juni kunt u nakijken of uw kind op die prioritaire lijst staat via www.myhealthviewer.be.

Als uw kind tot een risicogroep behoort en toch niet op de lijst staat, kunt u hem of haar registreren op de lijst voor prioritaire vaccinaties via onderstaande knop. Daarmee geeft u de identiteit van uw kind door, maar geen medische gegevens. Uw kind wordt dan opgeroepen door een vaccinatiecentrum voor prioritaire vaccinatie.

Bekijk de officiële info van de overheid:

Gerelateerd

Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Kinderziekenhuis 24/7 in UZ Leuven

23 augustus 2023
Na twee reeksen van het programma Kinderziekenhuis 24/7 begint op dinsdag 5 september de derde reeks op VRT 1. De makers verhuisden voor deze nieuwe reeks naar het kinderziekenhuis van UZ Leuven.
Lees meer
Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Interactieve e-learning helpt chronisch zieke kinderen en jongeren op weg van kinder- naar volwassenzorg

27 februari 2023
De kinderafdelingen van UZ Leuven lanceren de interactieve tool ‘Onderweg: transitie binnen kindergeneeskunde’ voor chronisch zieke kinderen en jongeren en hun ouders. De vier e-learnings vol tips, informatie en persoonlijke verhalen bieden extra ondersteuning in de aanloop naar de stap van kinder- naar volwassenzorg.
Lees meer
Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Twinningproject ECFS - Bucharest

21 december 2022
Het mucocentrum werkt sinds 2020 samen met het kinderziekenhuis Grigore Alexandrescu in Boekarest. Door de COVID-pandemie, duurde het echter tot eind 2022 vooraleer kinderlongarts prof. dr. Mieke Boon en kinesiste Myriam Vreys, naar het centrum in Boekarest konden gaan om ervaringen uit te wisselen. Lees hun verhaal.
Lees meer
Laatste aanpassing: 9 juni 2021