UZ Leuven officieel erkend als Europees opleidingscentrum voor lever- en niertransplantatie

24 mei 2019
Op 22 mei 2019 werd UZ Leuven officieel erkend als Europees opleidingscentrum voor abdominale prelevatie en lever- en niertransplantatie. UZ Leuven is daarmee het enige Belgische centrum dat Belgische en internationale transplantatiechirurgen mag opleiden voor lever- en niertransplantaties.
Op deze pagina
Artsen voeren transplantatie uit in de operatiezaal

UZ Leuven is voortaan officieel erkend als opleidingscentrum voor abdominale transplantatiechirurgen.

 

 

 

In het totaal zijn er in Europa slechts twaalf geaccrediteerde centra voor de opleiding van transplantatiechirurgen voor lever- en niertransplantaties. In België is UZ Leuven het enige geaccrediteerde centrum. UZ Leuven kreeg de accreditatie vanwege de goede medische resultaten en omdat het jaarlijks voldoende operaties uitvoert om als referentiecentrum beschouwd te kunnen worden.

De accreditatie werd toegekend door de European Union of Medical Specialists (EUMS) na indiening van een dossier en een bezoek van de EUMS-auditeurs aan de dienst abdominale transplantatiechirurgie en –coördinatie.

De opleiding van nieuwe transplantatiechirurgen zal verzorgd worden door de vier stafleden van de dienst abdominale transplantatiechirurgie, prof. dr. Jacques Pirenne, prof. dr. Diethard Monbaliu, prof. dr. Ina Jochmans en prof. dr. Mauricio Sainz.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Niertransplantatie"

Nieuw preventief middel tegen CMV-infectie na niertransplantatie heeft minder bijwerkingen

11 juli 2023
Artsen in UZ Leuven werkten mee aan een grote studie naar preventieve middelen tegen infectie met het cytomegalovirus (CMV) na niertransplantatie. Ze ontdekten dat letermovir, een medicijn met een nieuw werkingsmechanisme, even goed infecties voorkomt als de klassieke aanpak, maar minder ernstige bijwerkingen heeft.
Lees meer
Meer nieuws over "Niertransplantatie"

Studie test innovatieve CAR-T-celtherapie na niertransplantatie

18 oktober 2022
Op 27 september kreeg een patiënt in UZ Leuven voor het eerst een vorm van CAR-T-regulatorische celtherapie na een niertransplantatie. Het doel is om afstoting van de donornier tegen te gaan en vermindering van de klassieke anti-afstotingsmedicatie mogelijk te maken.
Lees meer
Meer nieuws over "Levertransplantatie"

Perfusie van donorlever voorkomt galwegproblemen na transplantatie

1 maart 2021
Koude, zuurstofrijke spoeling van een donorlever op een speciale perfusiemachine voorafgaand aan een levertransplantatie, zorgt voor veel minder galwegproblemen na de transplantatie. Dat blijkt uit een grote internationale studie waaraan UZ Leuven meewerkte.
Lees meer
Laatste aanpassing: 13 februari 2023