Studenten verpleegkunde op stage laten scholieren proeven van hun droomjob tijdens Stage Take-Over

16 maart 2023

Een Tinderdate tussen studenten verpleegkunde die stage lopen in UZ Leuven en leerlingen uit het middelbaar onderwijs: dat was het opzet van de Stage Take-Over, in kader van de Week van de Zorg. De studenten namen de leerlingen mee op pad en lieten hen proeven van hun eigen droomberoep. “Als verpleegkundige heb ik echt het gevoel dat ik een verschil maak, dat wil ik delen met andere jongeren.”

Jongeren inspireren jongeren

Hoe krijg je jongeren zo ver om te kiezen voor een zorgopleiding? Door andere jongeren ín die opleidingen hun passie te laten doorgeven. Van 13 tot 17 maart vindt in het kader van de Week van de Zorg in dertien verschillende Vlaamse zorginstellingen een Stage Take-Over plaats, waarbij leerlingen uit het middelbaar onderwijs gekoppeld worden aan studenten die op dit moment stage lopen. Ook in UZ Leuven namen 11 derdejaarsstudenten verpleegkunde van UCLL (campus Gasthuisberg) in totaal 17 leerlingen mee op pad naar hun stageafdeling.

Zorg vanop de eerste rij

Arne, leerling humane wetenschappen in het Atheneum van Tienen, is een van de jongeren die zijn woensdagnamiddag spendeerde in UZ Leuven. Hij werd door student Amber rondgeleid op de afdeling acute geriatrie. “Ik dacht dat het een unieke ervaring zou zijn om alles vanop de eerste rij mee te maken, en mijn verwachtingen zijn zeker ingelost”, vertelt Arne. “We gingen langs bij een patiënt en ik kreeg veel informatie, bijvoorbeeld over alle apparatuur. Vooral het sociale contact met de mensen en de verschillende handelingen spreken me aan. Als verpleegkundige is geen enkele dag hetzelfde.”

Voor mezelf was het ook interessant om alle informatie te delen en te weten waarom de leerling voor verpleegkunde zou kiezen.
Amber, student UCLL campus Gasthuisberg

Dat kan verpleegkundige in spe Amber beamen. “Ik doe dit doodgraag en vind het dan ook leuk om erover te vertellen aan anderen. Ik wil echt delen hoeveel voldoening deze job geeft. Je hebt als verpleegkundige het gevoel dat je een verschil maakt. Voor mezelf was het ook interessant om de informatie te delen en om te weten waarom Arne voor verpleegkunde zou kiezen. Uiteindelijk heeft iedereen daar een andere visie op.”

(lees verder onder de foto's)

Van stagiair naar stagementor

Phoebe, die nu de richting wetenschappen-wiskunde volgt in het Atheneum van Tienen,  kreeg dankzij student Marthe een heel andere kijk op de afdeling geriatrie. “Die afdeling stond eigenlijk niet bovenaan mijn lijstje met disciplines waar ik graag zou werken”, geeft Phoebe toe, “maar het was veel leuker en gevarieerder dan ik had verwacht. Dus nu ben ik zeker dat de afdelingen die me wel meer aanspreken, zoals spoedgevallen en wondzorg, ook echt mijn ding gaan zijn.”

Geriatrie stond eigenlijk niet bovenaan mijn lijstje met voorkeuren, maar het was veel leuker en gevarieerder dan ik had verwacht.
Phoebe, leerling wetenschappen-wiskunde

Marthe vond het dan weer een leuke ervaring om zelf uit te leggen wat een verpleegkundige allemaal doet. “Het is zo’n divers beroep met verschillende aspecten”, vertelt ze. “Het fijne aan de opleiding is ook dat je op zoveel afdelingen kunt staan en nog elke richting in de zorg uit kan. Later zou ik zelf wel stagementor willen zijn.”

Passie doorgeven

“Als ik zelf vroeger de kans had gekregen om hier eens mee te lopen, had ik dat zeker gedaan”, vertelt student Clara. “Daarom wilde ik vandaag graag mijn passie doorgeven aan de leerlingen en hen een beter zicht geven op wat verpleegkundige allemaal inhoudt. Ik zeg al van kleins af aan dat ik graag in Gasthuisberg zou werken en verpleegkundige is dan ook helemaal mijn ding. Als ik andere jongeren warm kan maken voor dit beroep, grijp ik die kans graag.”

Mensen kunnen helpen, motiveert me echt om voor verpleegkunde te gaan.
Hanne, leerling economie-moderne talen

En of ze Victoria en Hanne heeft kunnen warm maken. De leerlingen economie-moderne talen uit het Sint-Martinuscollege in Overijse waren al vrij overtuigd van hun keuze voor een verpleegkundeopleiding, maar zijn na vandaag 100 procent zeker. “Toen ik een tijdje terug geopereerd werd, lag ik nog op de kinderafdeling en heb ik heel veel gepraat met de verpleegkundigen daar, dat heeft me wel geïnspireerd”, vertelt Victoria. “Ik zorg ook heel graag voor anderen en het is een job waarin je altijd bezig bent.” Medeleerling Hanne vult aan: “Je helpt mensen, en dat motiveert mij echt om voor verpleegkunde te gaan.”

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023