OKA-workshop voor studenten verpleegkunde: hands-onleerervaring

9 februari 2023
Al voor de vierde keer op rij kwam een groep studenten verpleegkunde in fase 2 van hun opleiding op ontdekking in het operatiekwartier. Door heel praktisch alle facetten van de job als operatieverpleegkundige te ondervinden, kunnen ze hier in het vervolg van hun opleiding gerichter al dan niet voor kiezen.

Cruciaal moment in de opleiding

"Deze workshop doen we bewust voor studenten verpleegkunde in het tweede opleidingsjaar, dus in de eerste helft van hun opleiding", vertelt David Beckers, verpleegkundig consulent en deel van het nursesupportteam. "Door de studenten op dat moment goed te informeren en te laten kennismaken met de rol van een verpleegkundige in de operatiezaal en in een postoperatieve setting, krijgen ze een veel beter beeld over deze job. Zo kunnen ze in hun 3e en 4e opleidingsjaar gerichter een stage kiezen. Zien ze het operatiekwartier wel zitten, dan weten ze ook goed waarvoor ze tekenen." 

 

Ziet een student verpleegkunde een stage in het operatiekwartier wel zitten, dan weten ze na deze workshop heel goed waarvoor ze tekenen.
David Beckers, verpleegkundig consulent

Eind januari 2023 kwamen er 30 studenten langs voor een OKA-workshop. Ook eerder dit academiejaar en in het academiejaar van 2021-2022 vonden al drie workshops plaats. 

 

Van steriel wassen tot hechtingen uitvoeren

Na een introductiefilmpje met interessante cijfers en feiten over het operatiekwartier van UZ Leuven, krijgen de studenten een rondleiding. David Beckers: "Ze volgen het volledige traject van de patiënt: de voorbereiding, het inductieproces waarbij de patiënt in slaap wordt gebracht, uiteraard de operatie zelf en ook de postoperatieve setting. Tot slot gaan we in het leslokaal heel hands-on vaardigheden aanleren die anders bijna niet aan bod komen in de opleiding verpleegkunde. Denk aan steriel wassen, jezelf chirurgisch aankleden op een correcte steriele manier en zelfs de basis van hechten."

"Het operatiekwartier spreekt sowieso tot de verbeelding, dus we proberen om zoveel mogelijk leerkansen te creëren in die 3 uur."
David Beckers, consulent verpleegkunde

Of de studenten na de workshop nog zin hebben in een carrière in het operatiekwartier? "De reacties waren al bij elke workshop unaniem positief. De meeste studenten volgen de workshop na een volledige dag stage, maar zijn alsnog heel enthousiast aanwezig. Het operatiekwartier spreekt sowieso tot de verbeelding. In die 3 uur proberen we om zoveel mogelijk leerkansen te creëren en de studenten zijn dan ook onder de indruk van alle mogelijkheden die hier zijn, zowel op vlak van specialistische behandelingen als van de gevarieerde invulling van de job. Ik moet ze steeds vriendelijk verzoeken om na 3 uur naar huis te gaan, want ze verliezen in al hun interesse steevast de tijd uit het oog", lacht David. 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023