Robot zorgt voor kleinere foutmarge bij diepe hersenstimulatie

17 november 2022
Neurochirurgen van UZ Leuven hebben met succes een diepe hersenstimulatie uitgevoerd met behulp van een robot. De robot heeft een zeer nauwkeurige en stabiele richtarm, die de chirurg helpt om in de juiste richting en tot op de juiste diepte elektrodes of biopsienaalden in de hersenen te brengen.

Stereotactische robotten voor neurochirurgie zijn wereldwijd in opmars, in Vlaanderen is het de eerste keer dat de robot gebruikt wordt voor een hersenoperatie. De chirurg bevestigt een metalen ring op het hoofd van de patiënt, zodat hij een scan van de hersenen kan maken zonder dat het hoofd beweegt. Daarna wordt de robot aan de metalen ring vastgemaakt en kan de chirurg op de scan punten aanduiden waar de elektrode of biopsienaald moet binnenkomen. De robotarm gaat dan in de juiste positie staan.

Waar er vroeger voor dit soort ingrepen meerdere mechanische richtapparaten gebruikt werden, die de chirurg zelf moest instellen, zorgt de gloednieuwe robot vooral voor tijdwinst. De neurorobot zorgt ook voor minder kans op fouten bij het instellen van het richtapparaat en werkt gemiddeld 1 millimeter nauwkeuriger dan bij een manuele instelling.

Tijdwinst en nauwkeuriger

diepe hersenstimulatie

Prof. dr. Philippe Devloo, neurochirurg in UZ Leuven: “De uiterst precieze stereotactische robot voor neurochirurgie is niet te vergelijken met operatierobots zoals we al enkele jaren gebruiken voor urologische of gynaecologische operaties. Bij dat type robots bestuurt de chirurg de robot vanop afstand, terwijl onze robot een partner is die aanwijst op welke plaats we elektrodes of injectienaalden in de hersenen kunnen inbrengen. Zowel voor artsen als patiënt is de robot een enorme aanwinst op het vlak van tijdwinst en nauwkeurigheid. Aangezien de meeste patiënten tijdens een diepe hersenstimulatie wakker zijn, is het voor de patiënt aangenamer als de ingreep sneller verloopt. Bovendien maakt de robot het makkelijker om het haar van de patiënt maar minimaal te moeten scheren.”

De dienst neurochirurgie van UZ Leuven zal de robot niet alleen gebruiken voor diepe hersenstimulatie, maar ook voor implantaties van elektrodes om epilepsie te detecteren en om een biopsie te doen in heel delicatie hersenregio’s, zoals in de hersenstam.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 13 december 2022