Goede effecten van een kwaadaardige hersentumor

1 september 2022
In een nieuwe studie onderzoekt dr. Brecht Decraene waarom sommige patiënten tot wel tien keer langer overleven met een glioblastoom dan de gemiddelde 15 maanden. Zicht krijgen op de oorzaken, zou toelaten om op termijn gerichtere behandelingen voor dit soort kanker te ontwikkelen.
Goede eigenschappen van een kwaadaardige tumor

De meeste mensen met een glioblastoom overlijden na gemiddeld 15 maanden. Maar een kleine groep mensen slaagt erin om meer dan 10 jaar met deze kanker te blijven leven. Met een nieuwe studie hoopt dr. Brecht Decraene een verklaring vinden voor dat grote verschil in overleving.

Vergelijkende studie

In het onderzoek zullen stukjes hersentumor van zowel langetermijnoverlevers als kortetermijnoverlevers met elkaar worden vergeleken. Door de samenstellingen van de hersentumor van beide groepen te vergelijken, hoopt dokter Decraene een antwoord te vinden op de vraag hoe iemand tot wel 10 keer zo lang kan blijven leven.

De cellen in stukjes hersentumor worden met nieuwe technieken onderzocht. Er wordt nagegaan hoe deze cellen met elkaar en de omgevende normale hersencellen communiceren. Tot slot worden de celinteracties en de celsamenstelling van de langetermijnoverlevers vergeleken met die van de kortetermijnoverlevers.

Betere behandeling

Door de unieke elementen in kaart te brengen die verantwoordelijk zijn voor de uitzonderlijk lange overleving bij patiënten met een glioblastoom, ontstaat er meer inzicht in deze complexe kanker. En daarmee kunnen op termijn hopelijk gerichtere behandelingen voor dit type kanker worden ontwikkeld.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neurochirurgie"

Hersenchirurgie: duizelingwekkende evolutie

20 januari 2023
Van alle ingrepen die UZ Leuven uitvoert, spreken hersenoperaties misschien wel het meest tot de verbeelding. Tenslotte opereert de arts daar in de kern van wie we zijn. De laatste jaren evolueert de neurochirurgie duizelingwekkend snel. Welke ontwikkelingen staan ons nog te wachten?
Lees meer
Meer nieuws over "Neurochirurgie"

Robot zorgt voor kleinere foutmarge bij diepe hersenstimulatie

17 november 2022
Neurochirurgen van UZ Leuven hebben met succes een diepe hersenstimulatie uitgevoerd met behulp van een robot. De robot heeft een zeer nauwkeurige en stabiele richtarm, die de chirurg helpt om in de juiste richting en tot op de juiste diepte elektrodes of biopsienaalden in de hersenen te brengen.
Lees meer
Meer nieuws over "Neurochirurgie"

Coma: medisch mysterie

1 mei 2021
Wat speelt er zich af in je hoofd als je in coma ligt? Hoe groot is de kans dat je ontwaakt? En wat kunnen we al doen om patiënten te helpen? Coma is tot op vandaag een van de grootste mysteries van de medische wetenschap. Een stand van zaken.
Lees meer
Laatste aanpassing: 1 september 2022