Goede effecten van een kwaadaardige hersentumor

1 september 2022
In een nieuwe studie onderzoekt dr. Brecht Decraene waarom sommige patiënten tot wel tien keer langer overleven met een glioblastoom dan de gemiddelde 15 maanden. Zicht krijgen op de oorzaken, zou toelaten om op termijn gerichtere behandelingen voor dit soort kanker te ontwikkelen.
Goede eigenschappen van een kwaadaardige tumor

De meeste mensen met een glioblastoom overlijden na gemiddeld 15 maanden. Maar een kleine groep mensen slaagt erin om meer dan 10 jaar met deze kanker te blijven leven. Met een nieuwe studie hoopt dr. Brecht Decraene een verklaring vinden voor dat grote verschil in overleving.

Vergelijkende studie

In het onderzoek zullen stukjes hersentumor van zowel langetermijnoverlevers als kortetermijnoverlevers met elkaar worden vergeleken. Door de samenstellingen van de hersentumor van beide groepen te vergelijken, hoopt dokter Decraene een antwoord te vinden op de vraag hoe iemand tot wel 10 keer zo lang kan blijven leven.

De cellen in stukjes hersentumor worden met nieuwe technieken onderzocht. Er wordt nagegaan hoe deze cellen met elkaar en de omgevende normale hersencellen communiceren. Tot slot worden de celinteracties en de celsamenstelling van de langetermijnoverlevers vergeleken met die van de kortetermijnoverlevers.

Betere behandeling

Door de unieke elementen in kaart te brengen die verantwoordelijk zijn voor de uitzonderlijk lange overleving bij patiënten met een glioblastoom, ontstaat er meer inzicht in deze complexe kanker. En daarmee kunnen op termijn hopelijk gerichtere behandelingen voor dit type kanker worden ontwikkeld.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neurochirurgie"

Coma: medisch mysterie

1 mei 2021
Wat speelt er zich af in je hoofd als je in coma ligt? Hoe groot is de kans dat je ontwaakt? En wat kunnen we al doen om patiënten te helpen? Coma is tot op vandaag een van de grootste mysteries van de medische wetenschap. Een stand van zaken.
Lees meer
Meer nieuws over "Neurochirurgie"

Diepe hersenstimulatie is doeltreffend bij dwangstoornis

7 februari 2020
Een recente real-worldstudie bevestigt dat diepe hersenstimulatie een succesvolle en goed verdraagbare behandeling is voor patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis. Bij de studie waren verschillende Europese centra betrokken die werden opgeleid door een team van UZ Leuven en UPC KU Leuven.
Lees meer
Meer nieuws over "Neurochirurgie"

België eerste land met nationaal zorgpad voor aanpak rugproblemen

30 november 2017
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de Spine Society of Belgium ontwikkelden een zorgpad voor de aanpak van alle types rugproblemen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 1 september 2022