Overlevingskansen pancreaskanker hoger na minimaal invasieve chirurgie

22 december 2022

Artsen in UZ Leuven vergeleken de overlevingskansen van patiënten met pancreaskanker na minimaal invasieve chirurgie ten opzichte van een klassieke open-buikoperatie. Hun conclusie is duidelijk: patiënten behandeld via minimaal invasieve chirurgie hebben meer kans op langetermijnoverleving en minder kans op herval. De studie wordt gepubliceerd in het medisch vakblad JAMA.

Prof. dr. Baki Topal, arts-specialist abdominale heelkunde: “In centra waar de klassieke open-buikoperatie voor pancreaskanker wordt toegepast ligt het nationaal sterfterisico rond 7 procent. Met minimaal invasieve chirurgie kan dit tot meer dan de helft gereduceerd worden.”

Elk jaar krijgen meer dan 2.000 personen in België de diagnose van pancreaskanker. Bij de overgrote meerderheid is de kanker uitgezaaid naar andere organen en dus ongeneesbaar, maar voor een 350-tal patiënten per jaar biedt een operatie kans op definitieve genezing. De soort ingreep – minimaal invasieve chirurgie of een klassieke open-buik operatie – maakt daarbij een groot verschil.

Vergelijkende studie bij 400 patiënten

Artsen in UZ Leuven toonden aan dat de kans op langetermijnoverleving na minimaal invasieve chirurgie voor pancreaskanker aanzienlijk hoger ligt dan na een klassieke open-buik operatie.

Prof. dr. Baki Topal, arts-specialist abdominale heelkunde in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: “Uit een vergelijkende studie van een 400-tal geopereerde patiënten met pancreaskanker blijkt dat minimaal invasieve chirurgie ten opzichte van open-buik operatie gepaard gaat met betere overleving en een lager risico op herval. De overlevingskansen van patiënten behandeld via minimaal invasieve chirurgie worden met 50 procent verhoogd ten opzichte van die na klassieke open operatie.”

Voordelen van minimaal invasieve chirurgie

Bij minimaal invasieve chirurgie voert de arts de operatie uit via enkele kleine gaatjes in de buikwand. Het immuunsysteem van de patiënt blijft veel beter bewaard waardoor hij of zij sterker is om de kanker te overwinnen. Bovendien herstellen de patiënten vlotter en sneller na minimaal invasieve chirurgie en kunnen de meesten van hen na de operatie ook sneller starten met chemotherapie. 

In centra waar de klassieke open-buikoperatie voor pancreaskanker wordt toegepast ligt het nationaal sterfterisico rond 7 procent. Met minimaal invasieve chirurgie kan dit tot meer dan de helft gereduceerd worden.
Prof. dr. Baki Topal

Dankzij moderne technologieën en nieuwe operatietechnieken wint de behandeling van pancreaskanker via minimaal invasie chirurgie (hetzij via 3D-kijkoperatie, hetzij via robotchirurgie) meer en meer terrein. Zowel in België als in het buitenland wordt minimale invasieve chirurgie voor pancreaskanker toegepast in een aantal expertisecentra, maar de meerderheid van de ziekenhuizen gebruikt nog de klassieke open-buikoperatie.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Overlevingscijfers bij rectumkanker stijgen, maar centralisatie blijft nodig

5 mei 2021
De overlevingscijfers van patiënten met rectumkanker zijn in Vlaanderen bij de hoogste van Europa. Toch kan het nog altijd beter. Leuvense artsen waarschuwen dat er nog steeds grote verschillen zijn in de resultaten tussen ziekenhuizen en dringen aan op meer centralisatie via een volumenorm.
Lees meer
Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Minimaal invasieve kijkoperatie is de toekomst van complexe pancreaschirurgie

28 juni 2019
Vanaf 1 juli 2019 wordt UZ Leuven een erkend expertisecentrum voor complexe pancreaschirurgie. In 2018 voerde UZ Leuven 153 pancreasoperaties van het meest complexe type uit, waarmee het dat jaar het enige centrum was dat meer dan 100 complexe pancreasoperaties deed.
Lees meer
Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Gebundelde expertise en kortere wachttijden door samenwerking tussen universitair en regionaal ziekenhuis

29 april 2019
UZ Leuven en AZ Diest vormen samen buikwandcentrum
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023