Gebundelde expertise en kortere wachttijden door samenwerking tussen universitair en regionaal ziekenhuis

29 april 2019

Sinds 1 april 2019 werken UZ Leuven en AZ Diest samen voor alle buikwandoperaties binnen het buikwandcentrum UZ Leuven – AZ Diest. Alle ingrepen worden uitgevoerd in AZ Diest, de raadplegingen vinden plaats in beide ziekenhuizen. Voor patiënten betekent dat kortere wachttijden en de best mogelijke en meest gespecialiseerde zorg.

Het team van het buikwandcentrum

Het team van het buikwandcentrum

Het team van het buikwandcentrum bestaat uit prof. dr. Marc Miserez (UZ Leuven), dr. Nele Van De Winkel (UZ Leuven), dr. Kristof Brutsaert (AZ Diest), dr. Stijn Hillewaere (AZ Diest) en dr. Frédéric Meekers (AZ Diest).

Gebundelde expertise

Het buikwandcentrum UZ Leuven – AZ Diest bundelt de expertise van twee artsen uit UZ Leuven en drie artsen uit AZ Diest. Door die samenwerking kunnen de artsen de patiënt de meest gespecialiseerde zorg op maat bieden voor aandoeningen van de buikwand. Het gaat onder meer over liesbreuken, navelbreuken, littekenbreuken, stomabreuken, chronische buikwandpijn of andere, complexere buikwandaandoeningen.

“Het is belangrijk om de eigen aanpak regelmatig te toetsen aan de ervaringen van collega’s. Voortaan kunnen we dat voor buikwandchirurgie doen binnen een bredere groep met een veelvoud aan ervaring. Zo worden de meest complexe situaties systematisch besproken op een teamvergadering om in overleg tot de beste oplossing te komen”, zegt dr. Frédéric Meekers van de dienst abdominale heelkunde in AZ Diest.

Kortere wachttijd

De patiënt krijgt niet alleen de expertise van twee ziekenhuizen ter beschikking, ook de service gaat erop vooruit. “Door de samenwerking kunnen afspraken zo efficiënt mogelijk worden ingepland en met vijf artsen hebben we een grotere capaciteit. Daardoor blijft de wachttijd voor operaties en raadplegingen beperkt en worden patiënten snel geholpen”, zegt prof. dr. Marc Miserez van de dienst abdominale heelkunde in UZ Leuven. “We werken nu al vier weken op deze manier en tot nu toe krijgen we alleen maar positieve reacties, zowel van patiënten als van onze medewerkers.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Overlevingskansen pancreaskanker hoger na minimaal invasieve chirurgie

22 december 2022
Artsen in UZ Leuven vergeleken de overlevingskansen van patiënten met pancreaskanker na minimaal invasieve chirurgie ten opzichte van een klassieke open-buikoperatie. Hun conclusie is duidelijk: patiënten behandeld via minimaal invasieve chirurgie hebben meer kans op langetermijnoverleving en minder kans op herval.
Lees meer
Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Overlevingscijfers bij rectumkanker stijgen, maar centralisatie blijft nodig

5 mei 2021
De overlevingscijfers van patiënten met rectumkanker zijn in Vlaanderen bij de hoogste van Europa. Toch kan het nog altijd beter. Leuvense artsen waarschuwen dat er nog steeds grote verschillen zijn in de resultaten tussen ziekenhuizen en dringen aan op meer centralisatie via een volumenorm.
Lees meer
Meer nieuws over "Abdominale heelkunde"

Minimaal invasieve kijkoperatie is de toekomst van complexe pancreaschirurgie

28 juni 2019
Vanaf 1 juli 2019 wordt UZ Leuven een erkend expertisecentrum voor complexe pancreaschirurgie. In 2018 voerde UZ Leuven 153 pancreasoperaties van het meest complexe type uit, waarmee het dat jaar het enige centrum was dat meer dan 100 complexe pancreasoperaties deed.
Lees meer
Laatste aanpassing: 6 mei 2020