NIPT bepaalt nu ook geslacht van tweelingen

1 september 2019

Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT of NIP-test) kun je vanaf de twaalfde week van de zwangerschap afwijkingen zoals het downsyndroom opsporen met een eenvoudige bloedtest.

Omdat de test kijkt naar kleine stukjes DNA van de baby in het bloed, kan de test je ook meteen vertellen of het een jongetje of meisje wordt. Alleen wie een tweeling op komst had, kon tot voor kort het geslacht niet via de NIP-test laten bepalen. 

Twee jongetjes

Daar hebben onderzoekers bij het centrum menselijke erfelijkheid van UZ Leuven een oplossing voor gevonden. Prof. dr. Joris Vermeesch: “Bij een meisjestweeling was er geen probleem, maar voor jongens moet er gekeken worden naar de hoeveelheid Y-chromosoom in het bloed en dat kon de NIPT niet. We konden niet afleiden of er een jongen en een meisje of twee jongetjes in de baarmoeder zaten. Nu zijn we erin geslaagd om te berekenen hoeveel Y-chromosoom er zit in het foetaal DNA. En dus kunnen we haarfijn voorspellen of het om één of twee jongetjes gaat.” 

Familiale genetische afwijkingen

Het aantal tweelingzwangerschappen zit in stijgende lijn, vooral door vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitrofertilisatie. In België krijgt ongeveer een op de tachtig zwangere vrouwen een tweeling. Er is dus meer vraag naar de geslachtsbepaling. In de meeste gevallen is het bepalen van het geslacht gewoon een leuk weetje voor de ouders, maar in sommige gevallen is het geslacht ook op medisch vlak belangrijk, bijvoorbeeld als er genetische afwijkingen in de familie zijn. De NIP-test wordt in ons land al twee jaar terugbetaald door de ziekteverzekering. Ongeveer 90 procent van de zwangere vrouwen laat zich testen.
 

Laatste aanpassing: 15 april 2021