UZ-magazine september 2019

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 september 2019
Soms kan zelfs een superheld als Spiderman nog een beetje hulp gebruiken. Voor het onlineproject #eenvoorallen ging televisiemaker Dieter Coppens een dag meehelpen bij een activiteit van het fonds Kunst voor het Kinderziekenhuis van UZ Leuven.
1 september 2019
In het bevallingskwartier van een ziekenhuis kom je hoogstens een paar keer in je leven. Wie graag eens op bezoek wil in het bevallingskwartier en de materniteit van UZ Leuven, kan dat nu met een virtuele rondleiding.
1 september 2019
“Aquarel is voor het schilderen wat de jazz is voor de muziek.” Zo legt Christine Claesen haar voorliefde voor gedurfde kleuren en vloeiende composities uit.
1 september 2019
Niemand weet zo goed wat je doormaakt bij kanker als een andere kankerpatiënt. Verhalen van andere patiënten kunnen goud waard zijn als je zelf ziek bent. Daarom gaat UZ Leuven een structurele samenwerking aan te gaan met patiëntenverenigingen.
1 september 2019
Op 1 juli 2019 werd UZ Leuven een officieel referentiecentrum voor slokdarm- en pancreaschirurgie. Dat is niet toevallig: cijfers tonen aan dat een patiënt hier hogere overlevingskansen en minder kans op complicaties heeft.
1 september 2019
Waar is cholesterol nu eigenlijk precies goed voor? En klopt het dat cholesterolproblemen ‘in de familie’ zitten? Prof. dr. Ann Mertens, endocrinoloog, beantwoordt de meest gestelde vragen.
1 september 2019
1 september 2019
Mensen die in een psychose terechtkomen, kunnen last hebben van hevige angsten en paranoia. In de psychiatrische centra van Amsterdam en Groningen werken psychiaters sinds enkele jaren met virtual reality om hun patiënten die angsten te laten overwinnen. De therapie zal vanaf oktober ook in Leuven van start gaan.
1 september 2019
Voor sommigen is het een over-mijn-lijk-kwestie, voor anderen wordt het de voeding van de toekomst. Feit is: op verpakkingen van producten met wormpjes, krekels en sprinkhanen lees je ook waarschuwingen voor allergieën. Wat zegt onze allergoloog daarover?
1 september 2019
De niet-invasieve prenatale test (NIPT of NIP-test) spoort vanaf de twaalfde week van de zwangerschap afwijkingen zoals het downsyndroom op met een eenvoudige bloedtest. De test vertelt je ook of het een jongen of meisje wordt en dat kan nu ook bij tweelingen.
1 september 2019
In UZ Leuven heb je als patiënt het recht om je patiëntendossier in te kijken. Dat kan op je pc of op je gsm via de app mynexuzhealth. Vanaf 1 oktober 2019 komen er nog een heel aantal zaken bij die tot op vandaag niet zichtbaar waren in het dossier.
1 september 2019
Een snelle selfie, een foto van een belangrijk moment of een snapshot om op instagram te zetten: in het ziekenhuis gelden duidelijke voorschriften over het nemen van foto’s en geluidsopnames. Wat kan en wat kan niet?
1 september 2019
1 september 2019
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trekt met de regelmaat van de klok naar de koffieshop van campus Gasthuisberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die hier passeren. Op goed geluk spreekt hij hen aan, zelden weigeren ze een gesprek.

Printversie

Laatste aanpassing: 21 juni 2021