Intensief sporten veroorzaakt meer aderverkalking

12 mei 2023

Een onderzoek van Vlaamse cardiologen bracht verrassende resultaten aan het licht: wie al zijn of haar hele leven in-tensief aan duursport doet, heeft meer kans op kransslagaderverkalking dan wie matig sport of op latere leeftijd begint. De boodschap is duidelijk: sporten blijft gezond en een absolute must, maar wie extreem sport, is daarom niet extra gezond.

Prof. dr. Rik Willems: “Voor sporters is het belangrijk om te onthouden dat je niet extreem moet sporten voor een be-tere gezondheid. Als je toch intensief wil sporten, moet je het doen uit passie en moet je je medisch goed laten bege-leiden, zeker op oudere leeftijd.”

De Master@Heartstudie is een mooie samenwerking tussen Jessa Ziekenhuis, UZA en UZ Leuven.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Intensief duursporten veroorzaakt meer aderverkalking dan gematigd sporten

4 april 2023
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt.
Lees meer
Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Cardiologische papers van UZ Leuven-artsen behoren tot top 10 wereldwijd

2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.
Lees meer
Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Juist of fout? De pacemaker

23 december 2021
Een gezond hart stuurt elektrische impulsen naar de hartspier om bloed te pompen door heel het lichaam. Maar soms scheelt er iets met die elektrische aandrijving. Een pacemaker kan de oplossing zijn. Test je kennis over dit geniale apparaatje dat miljoenen mensen wereldwijd in hun lijf dragen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 12 mei 2023