Hart- en vaatziekten

De dienst hart- en vaatziekten behandelt ziekten en aandoeningen van het hart en de bloedvaten bij volwassenen. Kinderen kunnen terecht bij de dienst kindergeneeskunde.

Afspraken

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Dienst hart- en vaatziekten
Herestraat 49
3000 Leuven

Nieuws

3 mei 2024
Bloedvaten lopen als een gigantisch buizenstelsel door ons lichaam. Als de druk in de buizen te hoog wordt, maak je kans op hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen. Maar liefst een op de drie volwassenen heeft last van een te hoge bloeddruk. Onze cardioloog geeft tips aan de hand van vijf vaak gehoorde misverstanden.
25 augustus 2023
PODCAST - Anke lijdt aan de zeldzame, aangeboren hartaandoening 'Tetralogie van fallot'. De aandoening bepaalt haar hele leven, maar Anke slaagt erin om dit een plaats te geven en een zo normaal mogelijk leven te leiden met haar gezin. Luister naar haar verhaal en de wetenschappelijke uitleg door professor Budts.
12 mei 2023
Een onderzoek van Vlaamse cardiologen bracht verrassende resultaten aan het licht: wie al zijn of haar hele leven intensief aan duursport doet, heeft meer kans op kransslagaderverkalking dan wie matig sport of op latere leeftijd begint.
4 april 2023
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt.
2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.
23 december 2021
Een gezond hart stuurt elektrische impulsen naar de hartspier om bloed te pompen door heel het lichaam. Maar soms scheelt er iets met die elektrische aandrijving. Een pacemaker kan de oplossing zijn. Test je kennis over dit geniale apparaatje dat miljoenen mensen wereldwijd in hun lijf dragen.
Laatste aanpassing: 4 september 2024