Extreem duursporten veroorzaakt meer aderverkalking

12 mei 2023

Een onderzoek van Vlaamse cardiologen bracht verrassende resultaten aan het licht: wie al zijn of haar hele leven in-tensief aan duursport doet, heeft meer kans op kransslagaderverkalking dan wie matig sport of op latere leeftijd begint. De boodschap is duidelijk: sporten blijft gezond en een absolute must, maar wie extreem sport, is daarom niet extra gezond. 

Prof. dr. Rik Willems: “Voor sporters is het belangrijk om te onthouden dat je niet extreem moet sporten voor een be-tere gezondheid. Als je toch intensief wil sporten, moet je het doen uit passie en moet je je medisch goed laten bege-leiden, zeker op oudere leeftijd.” 

De Master@Heartstudie is een mooie samenwerking tussen Jessa Ziekenhuis, UZA en UZ Leuven.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Dit moet van mijn hart

25 augustus 2023
PODCAST - Anke lijdt aan de zeldzame, aangeboren hartaandoening 'Tetralogie van fallot'. De aandoening bepaalt haar hele leven, maar Anke slaagt erin om dit een plaats te geven en een zo normaal mogelijk leven te leiden met haar gezin. Luister naar haar verhaal en de wetenschappelijke uitleg door professor Budts.
Lees meer
Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Intensief duursporten veroorzaakt meer aderverkalking dan gematigd sporten

4 april 2023
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt.
Lees meer
Meer nieuws over "Hart- en vaatziekten"

Cardiologische papers van UZ Leuven-artsen behoren tot top 10 wereldwijd

2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.
Lees meer
Laatste aanpassing: 25 juli 2023