UZ-magazine mei 2023

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
12 mei 2023
Hoe sta je de chirurg bij tijdens de ingreep? En hoe hecht je een open wonde weer aan elkaar? 30 studenten verpleegkunde kwamen langs voor een rondleiding in het operatiekwartier van campus Gasthuisberg. Na afloop kregen ze een aantal workshops, zoals steriel wassen en een basiscursus hechten.
12 mei 2023
Een kwart van de kinderen tussen 2 en 4 jaar heeft overgewicht: dat zijn confronterende cijfers. Waarom wordt het ene kind dik en het andere niet? En hoe kun je het tij nog keren als je kind zwaarlijvig is?
12 mei 2023
Het is soms even schrikken als je campus Gasthuisberg oprijdt: nog meer bulldozers, werkmannen en opengebroken wegen? Inderdaad, er wordt hard gewerkt aan de uitbouw van een moderne Health Sciences campus Gasthuisberg. Check daarom altijd de verkeersinfo op de website van UZ Leuven voor je naar het ziekenhuis komt.
12 mei 2023
Mooi nieuws voor de eigenaars van een hond of kat: wie voor een week of langer in het ziekenhuis verblijft, kan voortaan aaibaar bezoek krijgen in het huisdierenlokaal van UZ Leuven.
12 mei 2023
Transplantaties van een hart, longen of een nier kennen we allemaal. Maar wist je dat ook weefsels zoals huid, pezen of botten bij een andere mens getransplanteerd kunnen worden? In UZ Leuven worden weefsels afkomstig van levende mensen en overledenen bijgehouden in de banken voor menselijk lichaamsmateriaal.
12 mei 2023
Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. Het jaar is alweer halfweg: in deze editie polsen we naar de plannen en vooruitzichten van patiënten in 2023.
12 mei 2023
Ze studeerde voor ingenieur, maar werd bewust huismoeder om de kinderen op te voeden. Toen die kinderen ouder werden, kreeg Annemie Verboomen weer tijd voor zichzelf en begon ze met fotografie. Wat eerst een leuke hobby was, werd een echte passie. De fotoreeks Silent Body kreeg vorm tijdens de coronacrisis en lockdown.
12 mei 2023
12 mei 2023
Zoveel baby’s werden er geboren in UZ Leuven in 2022. In datzelfde jaar kregen 55.991 mensen een chirurgische ingreep en kwamen er 72.097 mensen naar spoed. Nog meer straffe cijfers over onze activiteiten én medewerkers vind je in het jaarverslag en de video over UZ Leuven in 2022.
12 mei 2023
Sinds juni 2022 heeft UZ Leuven een Zorgcentrum na Seksueel Geweld. Kim, een jonge studente, is een van de mensen die het voorbije half jaar hulp zocht in het nieuwe centrum. Dit is haar verhaal.
12 mei 2023
Wie met een kankerbehandeling begint, heeft vaak nog heel wat vragen en bezorgdheden. In drie nieuwe informatieve filmpjes op de UZ Leuven-website leggen zorgverleners uit wat bepaalde kankerbehandelingen precies inhouden.
12 mei 2023
Een onderzoek van Vlaamse cardiologen bracht verrassende resultaten aan het licht: wie al zijn of haar hele leven intensief aan duursport doet, heeft meer kans op kransslagaderverkalking dan wie matig sport of op latere leeftijd begint.
12 mei 2023
Een depressie houdt meer in dan sombere gedachten hebben: ook lichamelijk is er heel wat aan de hand. Soms zijn de lichamelijke klachten zelfs het meest opvallend, waardoor je omgeving of artsen niet direct aan een depressie denken.
12 mei 2023
Terug van weggeweest: het verblijf voor familie op campus Gasthuisberg. Soms wil je in de buurt blijven van je ernstig zieke partner of ziek kind in het ziekenhuis. UZ Leuven heeft enkele kamers waar naasten van patiënten kunnen verblijven onder bepaalde voorwaarden.
12 mei 2023
Samen grenzen verleggen: dat is het motto van UZ Leuven. Grensverleggers vind je overal in het ziekenhuis: samen willen we ervoor zorgen dat elke patiënt de beste zorg kan krijgen. Iets voor jou?
12 mei 2023
Masterstudenten geneeskunde hebben veel meer in hun mars dan dikke cursussen blokken: ook hun voorleestalent is legendarisch. Van november tot mei lazen ze elke woensdagavond een verhaaltje voor op verschillende kinderafdelingen van UZ Leuven. Meer hartverwarmend nieuws vind je op het Instagramaccount @uzleuven.be.
12 mei 2023
Nog nooit van de bijnieren gehoord? Nochtans zijn die twee kleine organen vlak bij de nieren erg belangrijk: ze bepalen voor een groot deel hoe je je voelt. Onze specialist loodst ons door het mysterieuze orgaan in vijf weetjes.
12 mei 2023

Printversie

Laatste aanpassing: 12 mei 2023