Grant voor onderzoek naar ADA2-deficiëntie

3 september 2020
Prof. dr. Isabelle Meyts ontvangt een prestigieuze Starting Grant van de European Research Council (ERC). De onderzoekstoelage loopt gedurende vijf jaar en bedraagt zo’n twee miljoen euro.

ADA2-deficiëntie

Het bekroonde onderzoeksproject van prof. dr. Isabelle Meyts gaat over ADA2-deficiëntie. Dat is een zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door een tekort aan het enzyme adenosine type 2 (ADA2) en die een hoge mortaliteit kent, vooral op jonge leeftijd.

We vermoeden dat de ziekte vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht en dat ADA2-deficiëntie ook betrokken is bij vele andere aandoeningen
prof. dr. Isabelle Meyts - kinderhemato-oncoloog

Prof. dr. Meyts: “De ziekte is nog niet erg bekend en werd pas voor het eerst beschreven in 2014. Ze kan leiden tot vaatontstekingen, immunodeficiëntie, beenmergafwijkingen en kanker. Uit onderzoek in mijn labo bleek dat ADA2 een belangrijke rol speelt in antivirale immuunreacties en de werking van vaatweefsels. We vermoeden dat de ziekte vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht en dat ADA2-deficiëntie ook betrokken is bij vele andere aandoeningen.”

Verder onderzoek

Het project heeft als doel om de onderliggende pathofysiologie van de aandoening verder te ontrafelen en nieuwe strategieën tot behandeling te ontwikkelen. Eerst zal worden nagegaan hoe vaak ADA2-tekorten voorkomen in patiënten met een of enkele kenmerken van de ziekte. Verder zal de functie van ADA2 worden onderzocht in cellijnen en weefsels van patiënten met ADA2-deficiëntie, en zal er gescreend worden naar geneesmiddelen die het tekort kunnen tegengaan.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Zeldzame ontstekingsziekte verklaard

27 april 2023
Genetisch en immunologisch onderzoek bij een patiënt met een ongekende ontstekingsziekte op volwassen leeftijd leverde een unieke inkijk in het ontstaan van dergelijke aandoeningen. De bevindingen waren de start van een succesvol opstarten van gerichte therapie bij de patiënt.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Nieuwe labotechniek helpt bij diagnose zeldzame systeemziekten

3 april 2023
Artsen in UZ Leuven ontwikkelden een onderzoeksmethode om nieuwe en zeldzame auto-antistoffen in het bloed op te sporen. Auto-antistoffen zijn gericht op eigen eiwitten of DNA en kunnen wijzen op zeldzame auto-immuunziekten. De nieuwe techniek helpt bij het stellen van de juiste diagnose.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Eerste bewezen geneesmiddel voor agressieve desmoïdtumoren

9 maart 2023
Leuvense onderzoekers werkten mee aan een gloednieuwe gamma-secretase inhibitor voor zeldzame bindweefseltumoren. "Het is de eerste keer dat we met overtuigende wetenschappelijke evidentie een geneesmiddel tegen agressieve desmoïdtumoren vonden."
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023