Grant voor onderzoek naar ADA2-deficiëntie

3 september 2020
Prof. dr. Isabelle Meyts ontvangt een prestigieuze Starting Grant van de European Research Council (ERC). De onderzoekstoelage loopt gedurende vijf jaar en bedraagt zo’n twee miljoen euro.

ADA2-deficiëntie

Het bekroonde onderzoeksproject van prof. dr. Isabelle Meyts gaat over ADA2-deficiëntie. Dat is een zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door een tekort aan het enzyme adenosine type 2 (ADA2) en die een hoge mortaliteit kent, vooral op jonge leeftijd.

We vermoeden dat de ziekte vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht en dat ADA2-deficiëntie ook betrokken is bij vele andere aandoeningen
prof. dr. Isabelle Meyts - kinderhemato-oncoloog

Prof. dr. Meyts: “De ziekte is nog niet erg bekend en werd pas voor het eerst beschreven in 2014. Ze kan leiden tot vaatontstekingen, immunodeficiëntie, beenmergafwijkingen en kanker. Uit onderzoek in mijn labo bleek dat ADA2 een belangrijke rol speelt in antivirale immuunreacties en de werking van vaatweefsels. We vermoeden dat de ziekte vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht en dat ADA2-deficiëntie ook betrokken is bij vele andere aandoeningen.”

Verder onderzoek

Het project heeft als doel om de onderliggende pathofysiologie van de aandoening verder te ontrafelen en nieuwe strategieën tot behandeling te ontwikkelen. Eerst zal worden nagegaan hoe vaak ADA2-tekorten voorkomen in patiënten met een of enkele kenmerken van de ziekte. Verder zal de functie van ADA2 worden onderzocht in cellijnen en weefsels van patiënten met ADA2-deficiëntie, en zal er gescreend worden naar geneesmiddelen die het tekort kunnen tegengaan.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Leuvense chirurgen transplanteren vier organen tijdens één ingreep bij peuter

20 december 2023
Een team van artsen in UZ Leuven heeft onlangs voor het eerst in België alle abdominale organen vervangen bij een peuter: zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden in een keer getransplanteerd. De jonge patiënt werd succesvol geopereerd en stelt het goed.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Meer orgaansparende chirurgie bij peniskanker dankzij gecentraliseerde zorg

5 oktober 2023
Peniskanker is een bijzonder zeldzame en agressieve kanker. Dankzij de op eigen initiatief uitgebouwde centralisatie van medische zorg voor peniskanker in België, kunnen meer mannen met de aandoening nu een groter functioneel gedeelte van hun penis behouden dan vroeger, zonder dat er meer complicaties zijn.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Expertteams UZ Leuven mogen ERN-accreditatie vernieuwen

19 september 2023
Eerder dit jaar namen de expertteams van UZ Leuven die in 2017 toetraden tot de Europese Referentienetwerken voor zeldzame ziekten (ERN's) deel aan een evaluatie van hun accreditatie als expertisecentrum. Volgend op hun evaluatie mogen 18 teams hun accreditatie vernieuwen voor vijf jaar.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023