Esther (37) en Dex (5)

20 januari 2023

- kinderziekenhuis

Een klimmuur in het ziekenhuis! Dex is in zijn element en gaat op klimtocht terwijl Esther vertelt.

check-up lichtpuntje_UZ-magazine december 2022

Nee, dit zijn niet moeder en zoon. Esther vergezelt een vriendin met haar twee zonen. De jongste, Nox, krijgt een verdieping hoger een behandeling voor een agressieve hersentumor. Oudere broer Dex mocht vandaag mee naar het kinderziekenhuis omdat Esther bij hem kan blijven. Het is schoolvakantie en Dex is erg blij dat hij mee naar Gasthuisberg mag.

“Kleine Nox is bijna drie. Een half jaar geleden ontdekten ze bij hem een agressieve tumor. Nox lag lang in het ziekenhuis na zijn operatie. Zijn ouders hebben alles op alles gezet om hun twee jongens hier zo goed mogelijk door te laten komen. Niet simpel, want hun papa is zelfstandige schilder en beide ouders willen zo veel mogelijk bij de kinderen zijn. Ze wonen bovendien in Dilsen-Stokkem, niet bij de deur."

Wanneer je moet vechten voor het leven van je peuter, staat je hoofd niet naar papieren invullen

"Ik ben een van de vele vrienden die hen proberen te steunen. Zelf ben ik kinesist en werk ik in Antwerpen. Op de terugweg van mijn werk kwam ik de mama van Nox soms gezelschap houden in het ziekenhuis. Ik bracht dan pizza of pannenkoekjes, daar keek Nox naar uit. Ook met de administratieve rompslomp probeer ik te helpen. Wanneer je als ouders moet vechten voor het leven van je peuter, staat je hoofd niet naar papieren invullen.”

“Of het nu beter is met Nox? Ik weet niet wat de precieze vooruitzichten zijn, maar het is een agressieve tumor en er zijn nog veel behandelingen nodig. De jongen krijgt chemo en op dit moment protontherapie, om nog gerichter te kunnen bestralen. Het is heel heftig allemaal, maar de ouders willen hun jongens een zo fijne en gewoon mogelijke kindertijd geven. Nox gaat bijvoorbeeld halve dagen naar de kleuterschool en onlangs zijn Nox en Dex met hun ouders naar Plopsaland gegaan.”

“Jaaa, Plopsaland!” Dex mengt zich enthousiast in het gesprek. “De bakjes met de kikkers, dat was keitof!.” Dex is een levendige spring-in-’t-veld, maar wanneer kleine broer de ruimte binnenkomt met hun mama, zet Dex snel een stoeltje klaar voor Nox. Die wil op een scherm naar een tekenfilm kijken. Een heel netwerk van familie en vrienden omringt het zorgenkindje: kleine Nox staat er niet alleen voor, zoveel is duidelijk.

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. In deze editie praten we met patiënten over kleine lichtpuntjes in tijden van bange of onzekere dagen.

Laatste aanpassing: 11 mei 2023