Dag van de Zeldzame Ziekten

28 februari 2022
De laatste dag van februari staat al jarenlang in het teken van zeldzame ziekten. Ook in 2022 steunen onze artsen de nationale RaDiOrg-campagne en zetten ze zich in voor de juiste zorg voor elke patiënt, hoe zeldzaam ook.

Stop de wachttijd

'Stop de wachttijd' is in 2022 het centrale thema in de campagne van RaDiOrg Belgium, de koepelvereniging die zich in ons land inzet voor de belangen van mensen met een zeldzame ziekte. Daarmee willen ze beleidsmakers aansporen om de leuze 'de juiste zorg voor elke patiënt, hoe zeldzaam ook' in de praktijk te brengen. Daarvoor is het letterlijk nog wachten op meer erkenning, ondersteuning en middelen vanuit het beleid. 

Ook de stafleden zeldzame ziekten in UZ Leuven ondersteunen deze campagne met hun eigen, ludieke wachtfoto's. 

Zeldzame ziekten in UZ Leuven

Als universitair ziekenhuis met de federale functie zeldzame ziekten zetten onze zorgverleners vandaag al sterk in op onderzoek naar en de behandeling van zeldzame ziekten. 

Zo hanteren we al jarenlang een aangepaste organisatie om patiënten met een vermoeden van een zeldzame ziekte zo efficiënt mogelijk door te verwijzen naar een van de gespecialiseerde teams. Daarbij zijn ruim 300 artsen in uiteenlopende disciplines betrokken. Daarnaast zijn we betrokken in verschillende Europese en Vlaamse netwerken om expertise en krachten te bundelen. 

Gerelateerd

Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Leuvense chirurgen transplanteren vier organen tijdens één ingreep bij peuter

20 december 2023
Een team van artsen in UZ Leuven heeft onlangs voor het eerst in België alle abdominale organen vervangen bij een peuter: zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden in een keer getransplanteerd. De jonge patiënt werd succesvol geopereerd en stelt het goed.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Meer orgaansparende chirurgie bij peniskanker dankzij gecentraliseerde zorg

5 oktober 2023
Peniskanker is een bijzonder zeldzame en agressieve kanker. Dankzij de op eigen initiatief uitgebouwde centralisatie van medische zorg voor peniskanker in België, kunnen meer mannen met de aandoening nu een groter functioneel gedeelte van hun penis behouden dan vroeger, zonder dat er meer complicaties zijn.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Expertteams UZ Leuven mogen ERN-accreditatie vernieuwen

19 september 2023
Eerder dit jaar namen de expertteams van UZ Leuven die in 2017 toetraden tot de Europese Referentienetwerken voor zeldzame ziekten (ERN's) deel aan een evaluatie van hun accreditatie als expertisecentrum. Volgend op hun evaluatie mogen 18 teams hun accreditatie vernieuwen voor vijf jaar.
Lees meer
Laatste aanpassing: 23 oktober 2023