Dag van de Zeldzame Ziekten

28 februari 2022
De laatste dag van februari staat al jarenlang in het teken van zeldzame ziekten. Ook in 2022 steunen onze artsen de nationale RaDiOrg-campagne en zetten ze zich in voor de juiste zorg voor elke patiënt, hoe zeldzaam ook.

Stop de wachttijd

'Stop de wachttijd' is in 2022 het centrale thema in de campagne van RaDiOrg Belgium, de koepelvereniging die zich in ons land inzet voor de belangen van mensen met een zeldzame ziekte. Daarmee willen ze beleidsmakers aansporen om de leuze 'de juiste zorg voor elke patiënt, hoe zeldzaam ook' in de praktijk te brengen. Daarvoor is het letterlijk nog wachten op meer erkenning, ondersteuning en middelen vanuit het beleid.

Ook de stafleden zeldzame ziekten in UZ Leuven ondersteunen deze campagne met hun eigen, ludieke wachtfoto's.

Zeldzame ziekten in UZ Leuven

Als universitair ziekenhuis met de federale functie zeldzame ziekten zetten onze zorgverleners vandaag al sterk in op onderzoek naar en de behandeling van zeldzame ziekten.

Zo hanteren we al jarenlang een aangepaste organisatie om patiënten met een vermoeden van een zeldzame ziekte zo efficiënt mogelijk door te verwijzen naar een van de gespecialiseerde teams. Daarbij zijn ruim 300 artsen in uiteenlopende disciplines betrokken. Daarnaast zijn we betrokken in verschillende Europese en Vlaamse netwerken om expertise en krachten te bundelen.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Eerste succesvolle behandeling van ALS bij patiënten met SOD1-mutatie

22 september 2022
Een nieuwe internationale klinische studie met tofersen bevestigt dat het geneesmiddel ALS kan tegengaan bij patiënten met een SOD1-mutatie. Daarmee tonen artsen en onderzoekers voor het eerst aan dat ALS in principe een behandelbare ziekte is. De resultaten zijn gepubliceerd in NEJM.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Radioactieve kankerbestraling van binnenuit stopt uitzaaiing van tumoren

3 februari 2022
Via een radioactief moleculair kankermedicijn, ingespoten in de bloedbaan, slagen artsen van UZ Leuven erin om de uitzaaiing van zeldzame neuro-endocriene tumoren een halt toe te roepen. De kans op verdere groei vermindert daardoor aanzienlijk, soms tot 80 procent.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Foetale chirurgie voor ernstig aangeboren middenrifdefect redt levens

8 juni 2021
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van UZ Leuven en de KU Leuven heeft een gerandomiseerde klinische studie over prenatale chirurgie bij baby's met een ernstig aangeboren middenrifdefect afgerond. De onderzoekers leveren het bewijs dat een operatie vóór de geboorte de overlevingskansen sterk verbetert.
Lees meer
Laatste aanpassing: 4 maart 2022