1/3 minder kans op overlijden dankzij immuun­therapie bij niet-uitgezaaide niet-klein­cellige longkanker

2 mei 2018

Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt probeert te mobiliseren om tegen de ziekte te vechten, is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Nu is aangetoond dat ook patiënten met vergevorderde, maar nog niet uitgezaaide longkanker baat hebben bij immuuntherapie. Hun risico op overlijden daalt met 32 procent.

Op de World Conference on Lung Cancer in Toronto werden in september de overlevingsresultaten van de PACIFIC-studie bekendgemaakt. Parallel daarmee verscheen een publicatie in het prestigieuze medische vakblad New England Journal of Medicine. Onderzoekers van de dienst respiratoire oncologie van UZ Leuven leverden daaraan een belangrijke bijdrage.

De PACIFIC-studie bestudeerde patiënten met longkanker in stadium 3, waarbij de kanker plaatselijk vergevorderd is, maar niet is uitgezaaid naar andere plaatsen in het lichaam. Die patiënten krijgen vandaag een standaardbehandeling bestaande uit een combinatie van chemo en radiotherapie. Daarbij is hun kans op genezing 1 op 3. 66 procent van de patiënten geneest dus niet en overlijdt uit eindelijk. 

Kans op genezing

In een grootschalige placebo-gecontroleerde studie werd het effect van immuuntherapie onderzocht. Patiënten kregen gedurende een jaar elke twee weken een infuus met het geneesmiddel durvalumab kregen. Onderzoekers stelden vast dat zij een hogere kans hadden om longkankervrij te worden.

Het is de eerste keer in tien jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op een hogere kans op genezing.
prof. dr. Johan Vansteenkiste

Prof. dr. Johan Vansteenkiste, longkankerspecialist en coauteur van de PACIFIC-studie: “De studie is zo belangrijk omdat het gaat om mensen bij wie de longkanker nog niet uitgezaaid is. De immuuntherapie verhoogt dus wel degelijk de kans om effectief te genezen, terwijl het bij patiënten met uitgezaaide longkanker voornamelijk gaat over het verlengen van hun leven. Het is de eerste keer in tien jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op een hogere kans op genezing. Bovendien hadden de patiënten weinig last van ernstige bijwerkingen van de immuuntherapie.”

Terugbetaling

Niet-kleincellige longkanker is met 80 procent van de totale longkankers de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Gemiddeld 25 procent van  die groep heeft longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie. Bij 40 procent van de patiënten is de longkanker uitgezaaid: zij krijgen onder andere immuuntherapie om langer te kunnen leven, maar kunnen meestal niet meer genezen.

Bij 35 procent van de patiënten is de longkanker lokaal gevorderd, maar niet uitgezaaid. Voor hen is er nu meer hoop op genezing dankzij de nieuwe behandeling met immuuntherapie. In UZ Leuven gaat het overongeveer 75 patiënten per jaar.

Voor patiënten met uitgezaaide longkanker is immuuntherapie al enkele jaren de standaardbehandeling, die ook wordt terugbetaald door het Riziv. Onderzoekers van de PACIFIC-studie verwachten nu ook een snelle terugbetaling voor de groep met niet-uitgezaaide longkanker. De behandeling werd op 24 september definitief goedgekeurd door de European Medicines Authority (EMA). Durvalumab wordt momenteel ook gebruikt voor patiënten met blaaskanker.

Over PACIFIC

In de vergelijkende gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie was de hazard-ratio voor de reductie van sterfte 0,68 of 32 procent sterftereductie. Na twee jaar was 66 procent van de patiënten nog in leven, tegenover 55 procent met de standaardbehandeling.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023