Niet-specifieke chronische nekpijn

Nekpijn, chronisch en niet-specifiek
Pijn in de nek die langer dan 3 maanden blijft bestaan, als gevolg van overbelasting van gewrichten, tussenwervelschijf (discus), ligamenten of spieren in de nek, of het gevolg van degeneratieve veranderingen (slijtage).

Afspraken

Wervelkolom

Niet-specifieke pijn

De pijn is niet het gevolg van een specifieke gebeurtenis zoals een ongeluk, val, botsing, kwetsuur, breuk, operatie, ...

Arts sluit ernstige problemen uit

De arts zal eerst door bevraging en onderzoek uitsluiten dat de pijn veroorzaakt wordt door een ernstig probleem of dat er zenuwwortelpijn is.

Beeldvormingsonderzoeken zijn soms aangewezen, maar enkel op advies van de arts.

Vraag advies aan specialist

Bij niet-specifieke chronische nekpijn is specialistisch advies vaak nuttig.

De specialist gaat na of er aanknopingspunten zijn die een deel van de pijn verklaren en door een behandeling kunnen aangepakt worden.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Conservatieve behandeling (kinesitherapie/revalidatie, pijnstilling) – infiltraties – chirurgie afhankelijk van de aard, de ernst, de duur en de complexiteit van het probleem.
  • In principe is de behandeling niet-chirurgisch. Situaties waar een chirurgische ingreep kan overwogen worden om soelaas te bieden, zijn zeldzaam.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Specialisten

Laatste aanpassing: 11 augustus 2021