Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie bij kinderen

Overzicht van neus-, keel- en oorziekten bij kinderen waarvoor u bij ons terecht kunt.

Afspraken

Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor de diagnose en behandeling van neus-, keel- en oorziekten bij kinderen. Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende aandoeningen, behandelingen en onderzoeken.

Onnatuurlijke lichaamsholte (cyste) of kanaal (fistel) in de hals, gevormd tijdens de embryonale ontwikkeling en aanwezig bij de geboorte. Soms worden ze pas zichtbaar na een infectie.
Het oor kan misvormd of totaal afwezig zijn, zowel aan één als aan twee zijden. De afwijking kan gepaard gaan met gehoorverlies. Oorschelpmisvorming kan soms als onderdeel van een syndroom voorkomen, samen met andere afwijkingen.
Zeldzame en meestal goedaardige uitwendige misvormingen van de neus bij de geboorte, vaak voorkomend in combinatie met een lipspleet, aangeboren gezwellen in of op de neus, en aangeboren neusobstructie.
Kind en Gezin neemt bij elke baby een gehoortest af, gekend onder de naam 'Algo-test'. Als bij deze Algo-screening problemen opduiken (een zogenaamde refer), wordt u doorverwezen naar een referentiecentrum voor uitgebreide tests.
Tijdens een operatie onder volledige verdoving worden de neuspoliepjes (neusamandelen of adenoïden) verwijderd via de mond.
Correctieve operatie aan het oor bij afstaande oren (flaporen) waarbij de oorschelpen dichter tegen het hoofd worden gebracht.
Schisis is een erfelijke aandoening waarbij een opening ter hoogte van de bovenlip, de kaak en/of het verhemelte voorkomt.
Operatie onder algemene verdoving waarbij een klein kunststoffen buisje (diabolo) doorheen het trommelvlies wordt geplaatst om de verluchting te verbeteren.
Middenooroperatie waarbij een greffe (stukje pees, kraakbeenvlies of kraakbeen) wordt geplaatst. Hierover kan dan de trommelvlieshuid groeien en zich sluiten. In bepaalde gevallen is ook een herstel van de gehoorbeentjesketen nodig.

E-book trachea

De laryngotracheale luchtweg vanuit een multidisciplinaire invalshoek: een e-book voor professionals.

Bekijk het e-book
Laatste aanpassing: 15 maart 2022