Team verhoogd risico op borstkanker

Heb je een verhoogd risico op borstkanker? Dan kun je terecht bij ons gespecialiseerde team, dat bestaat uit genetici en genetische counselors, radiologen, borstchirurgen, gynaecologen, plastisch chirurgen, oncologen, verpleegkundig specialisten, vruchtbaarheidsspecialisten en vroedvrouwen.

Wij zijn er voor jou

Afhankelijk van de vragen die je hebt, kan je bij een van hen een afspraak maken, en advies krijgen. Bij een vermoeden van verhoogd risico op borstkanker, is de meest voor de hand liggende weg te starten met een afspraak in het centrum voor menselijke erfelijkheid. Hier wordt op basis van je verhaal een familieschets gemaakt, en voorgesteld om een bloedname te laten uitvoeren voor een onderzoek naar eventuele erfelijke belasting. Deze bloedname kan je altijd weigeren. Als er een bloedname gebeurt, zal je meerdere maanden moeten wachten op het resultaat, en afhankelijk van het resultaat zal men je nadien wegwijs maken in de te nemen stappen.

Artsen

Algemene medische oncologie

Fertiliteitscentrum

Verpleegkundig specialisten

Om jouw beslissingspad te ondersteunen, beter inzicht te geven en je te helpen bij het afwegen van alle voor- en nadelen voor jouw situatie, kan je terecht bij een verpleegkundig specialist. Zij is beschikbaar op de hoogrisico-raadpleging van het borstcentrum waar ook de artsen aanwezig zijn.

Aan de hand van heel wat info en vragenlijsten, zal ze samen met jou proberen een verantwoorde keuze te maken die best bij jou en jouw leven past. Een goed gesprek doet deugd, schept helderheid en geeft je een stuk van de regie terug in handen.

Een familiale of erfelijke belasting voor borstkanker betekent vaak een donderslag bij heldere hemel. Heel wat vragen en te nemen beslissingen zullen door je hoofd gaan. Omdat het enkel over een verhoogd risico op borst- en eventuele andere kanker gaat, maar geen diagnose van ziekte is, zijn er verschillende denkpistes mogelijk en dat maakt het net moeilijk.

Ik wil je nog bedanken voor het gesprek over borstkanker en een preventieve operatie. Ondanks de traantjes, voelde het wel goed om er met jou even over te kunnen praten. Het is ook allemaal zoveel wat op je afkomt.

De buitenwereld begrijpt het ook allemaal niet zo goed want je kreeg geen kankerdiagnose, maar de keuzes waar je voor staat zijn soms moeilijker te maken omdat er nu geen ziekte is en je dus voor de toekomst en ook in functie van anderen moet beslissen.

Laatste aanpassing: 28 augustus 2023