Over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Lees meer over onze werking en ons team.

De dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) staat open voor patiënten met de meest uiteenlopende klachten, ook die waarvan de oorzaak nog niet werd achterhaald. Zodra een duidelijke richting naar de oorzaak wordt vastgesteld, wordt patiënt ook intern begeleid naar het staflid dat hiervoor de meeste expertise heeft. 

Klachten

De klachten kunnen heel erg verscheiden zijn: pijnklachten, kaakgewrichtsproblemen,  zwellingen, smaakproblemen, snurkproblemen, kleurveranderingen, aften, slecht helende wonden allerhande, foute groei, aangeboren afwijkingen van de mond of gezicht, kankers, problemen met de beet of met implantaten of met de prothese, tand- en kaak-letsels na ongevallen, infecties, ingesloten tanden, zenuwletsels, verouderingsverschijnselen, mondziekten, orthodontische problemen waarvoor een ingreep gewenst lijkt.

Ingrepen

Naast algemene of specifieke klachten worden patiënten voor talrijke mondheelkundige ingrepen verwezen: wijsheidstanden, tandextracties, wortelresten, cysten, ingesloten hoektanden, lipfrenula, abcesjes, tandimplantaten, biopsies, speekselsteentjes, gingivagreffen, botgreffen, infecties, breuken.

In overleg met de patiënt wordt de meest aangewezen vorm van pijnstilling aangewend voor de ingrepen. Dat kan plaatselijke verdoving zijn of intraveneuze sedatie met een neusmaskertje of een volledige verdoving onder narcose. 

Voor ingrepen geldt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen basisingrepen die door méérdere stafleden en consulenten goed beheerst worden en ingrepen die eerder tot de specifieke expertise behoren van bepaalde stafleden of consulenten. Dit wordt bepaald tijdens de raadpleging.

3D-labo

Voor de meeste ingrepen waarbij het bot betrokken is, wordt ondersteuning geboden door het 3D-labo waar full-time ingenieurs aanwezig zijn om simulaties van ingrepen uit te voeren en aangepaste operatiemallen in 3D te printen. 
 

MKA-chirurgen

Specialisten in de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie hebben zowel een diploma van arts als tandarts.

Na een specialisatie-opleiding van 4 jaar behaalt men een diploma bijzondere bekwaming in de MKA-chirurgie.

Alle stafleden zijn betrokken bij de behandeling van patiënten, opleiding van assistenten en het studentenonderwijs. Samen dragen ze zorg voor de goede opvang en behandeling van de aandoeningen in het gebied van de mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde.

De stafleden zijn full-time en exclusief werkzaam aan UZ Leuven en KU Leuven.

Consulenten

De consulenten hebben ieder hun expertisedomein dat ze aanbrengen in de zorg voor de patiënt en ten gunste van de opleiding van assistenten.

Artsen in opleiding

UZ Leuven is een academisch ziekenhuis. Het kan daarom voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan.

Laatste aanpassing: 22 September 2024