Psychologische ondersteuning bij lymfoedeem

Wanneer je deelneemt aan het revalidatieprogramma voor lymfoedeem of lipoedeem in campus Pellenberg, zal jouw begeleidende kinesitherapeut jou bij aanvang van het programma vragen of je interesse hebt in een gesprek bij de psycholoog. Daarbij krijg je ook een korte vragenlijst die jou en het team kan helpen om in te schatten of zo’n gesprek zinvol kan zijn.

Naast lichamelijk klachten kan lymfoedeem of lipoedeem een invloed hebben op het psychologisch welzijn. De fysieke beperkingen en de pijn kunnen bijvoorbeeld de levenskwaliteit negatief beïnvloeden, net als het esthetisch aspect. Daarnaast kan het ook zijn dat andere moeilijkheden in het leven, zoals stress of relationele moeilijkheden, een negatieve invloed uitoefenen op het lymfoedeem of lipoedeem, of de omgang hiermee bemoeilijken.

De psycholoog maakt samen met jou een inschatting van de draaglast en geeft advies rond mogelijk copingstrategieën. Indien nodig kan een tweede gesprek voorzien worden, alsook een doorverwijzing naar een psycholoog in de thuisregio.

Laatste aanpassing: 6 december 2022