Psychologische ondersteuning bij cardiologie en cardiale revalidatie

Een hartaandoening kan ingrijpend voor je zijn. Je wordt geconfronteerd met lichamelijke klachten of sensaties die je nooit eerder voelde of je krijgt het advies om jouw levensstijl aan te passen. Het is niet vreemd dat deze veranderingen gepaard gaan met stress, angst, schuldgevoelens, onzekerheid, prikkelbaarheid, verdriet, een depressieve stemming… Je kan heel wat te verwerken hebben maar blijf hier niet alleen mee zitten!

Spreek erover met jouw cardioloog, verpleegkundige, kinesist of andere zorgverlener en vraag om psychologische ondersteuning. Zij kunnen jou doorverwijzen naar de psycholoog voor een kennismakingsgesprek. Of neem zelf contact op met de psycholoog. Hiervoor kan je in UZ Leuven terecht via het secretariaat cardiale revalidatie (tel. 016/ 34 87 07). De psycholoog kan vervolgens met jou bekijken wat je nodig hebt en hoe je kan geholpen worden.

Een hartprobleem kan bovendien niet alleen jezelf treffen maar heeft vaak ook een impact op jouw omgeving. De psychologische ondersteuning kan dan ook van betekenis zijn voor hen. Spreek erover met je omgeving want ook zij kunnen beroep doen op de psycholoog.

Conventie cardiale revalidatie

Wanneer je cardiale revalidatie volgt, zou het kunnen dat je beroep kan doen op de conventie cardiale revalidatie. Deze conventie komt tegemoet in de kosten voor jouw revalidatieprogramma, waaronder ook de psychologische ondersteuning. Meer informatie over deze conventie kan je terugvinden bij het secretariaat cardiale revalidatie.

Meer over cardiale revalidatie
Laatste aanpassing: 8 juni 2021