Soorten meerlingen

Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien. Lees meer over de soorten meerlingen.

Niet identiek

Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Bij bevruchting van twee eicellen ontstaat een tweelingzwangerschap; bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een twee-eiige of drie-eiige meerling.

Bij een twee-eiige tweeling kunnen beide baby’s hetzelfde geslacht hebben, maar het kan ook een jongen en een meisje zijn.

De baby's zijn chromosomaal niet identiek aan elkaar. Ze lijken niet meer op elkaar dan iedere andere broer en zus doen, zowel qua uiterlijk als chromosomaal.

Identiek

Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien.
Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. Een ééneiige tweeling heeft altijd hetzelfde geslacht en is chromosomaal helemaal identiek aan elkaar.

Bij een vroege splitsing van de bevruchte eicel, heeft elke baby een eigen moederkoek zoals bij een twee-eiige tweeling. Meestal vindt de splitsing later plaats en delen de baby’s de moederkoek. Dit zijn de monochoriale (1 moederkoek) tweelingen. De baby’s zitten meestal wel in aparte vruchtzakjes (diamniotisch = 2 vruchtzakken). Heel zelden vindt de splitsing erg laat plaats, zodat de baby’s ook één vruchtzak delen (mono-amniotisch = één vruchtzak).

Laatste aanpassing: 24 januari 2020