Mag ik borstvoeding geven als ik (mogelijk) besmet ben met COVID-19 of de griep?

Het is veilig om borstvoeding te geven als u de griep of COVID-19 hebt. Het virus lijkt niet voor te komen in moedermelk. Bovendien bevat moedermelk heel wat stoffen die uw baby tegen infecties beschermen.

Er zijn wel bijkomende hygiënemaatregelen nodig zodat u uw baby niet besmet tijdens het voeden.

U hebt luchtwegsymptomen (hoesten, verkoudheid, keelpijn) of koorts OF u bent zelf niet ziek, maar wel in contact geweest met iemand met een bevestigde COVID-19- of griepbesmetting.

Handen wassen

  • Was uw handen met stromend water en zeep gedurende minstens 20 seconden.
  • Droog ze af met proper materiaal (papieren zakdoek, zuivere handdoek of stuk keukenrol).
  • Als alternatief kunt u uw handen ook ontsmetten met een hydro-alcoholische oplossing (minimaal 60% alcohol).

Bijkomende richtlijnen

  • Was uw borst, tepel en tepelhof met een papieren zakdoek, zuiver washandje of proper kompres dat werd bevochtigd met stromend water.
  • Leg uw baby in een eigen bedje, op minstens twee meter afstand van uw eigen bed.
  • Draag een mondmasker bij nauw contact en wanneer u uw baby voedt. Bedek nooit het gezicht van de baby met een mondmasker.

Deze maatregelen vervallen als u meer dan 48 uur vrij bent van belangrijke symptomen/koorts.

U hebt zelf een bevestigde COVID-19- of griepinfectie

Isoleren

U moet zich isoleren van andere familieleden en medebewoners gedurende minstens 7 dagen na aanvang van de symptomen, of langer als er nog symptomen zijn. Een gezonde persoon zorgt voor uw baby.

Borstvoeding geven

Zelf hebt u enkel contact met uw baby op de momenten dat u borstvoeding geeft. Draag een mondmasker wanneer u uw baby voedt. Bedek nooit het gezicht van de baby met een mondmasker.

Ontsmetten

Alle oppervlaktes en afwasbare materialen waarmee u in contact bent gekomen, moeten ontsmet worden met 4% bleekwater (40 ml per liter water). Als u een afkolftoestel gebruikt, ontsmet u de raakvlakken na elk gebruik.

Liever afkolven?

Er kunnen verschillende redenen zijn om moedermelk af te kolven. Wanneer u ernstig ziek bent door de infectie met COVID-19, is het belangrijk om uw melkproductie op gang te brengen of houden door de melk tijdelijk af te kolven.

  • De afgekolfde melk kan door een gezonde persoon aan uw baby worden toegediend. Ook bij het afkolven is hand- en borsthygiëne belangrijk.
  • In het ziekenhuis worden er een vast afkolftoestel en wegwerpsets voorzien.
  • Thuis moet u alle onderdelen van de afkolfset na gebruik uit elkaar halen om te reinigen. Eerst wast u alles met warm water en afwasmiddel af. Daarna steriliseert u alle onderdelen.
    • In water
    • Met een sterilisator: volg de instructies die bij het toestel zitten.

Folders

Laatste aanpassing: 23 januari 2023