Deelnemers gezocht voor onderzoek naar verband tussen darmflora en spierkracht

3 augustus 2022

Op de dienst geriatrie loopt momenteel een studie die het verband tussen darmflora en spierkracht onderzoekt.

Bent u 65 jaar of ouder en woont u thuis of in een assistentiewoning? Dan kan u ons misschien helpen. De darm-spier studie van KU Leuven/UZ Leuven wil meer inzicht krijgen in het verband tussen de darmflora en de spierkracht bij het verouderen. De studie vindt plaats in UZ Leuven en u wordt twee keer bij de onderzoekers verwacht. De eerste keer gaan we na of u kan meedoen aan de studie, en de tweede keer verzamelen we gegevens over uw spierkracht, uw lichaamssamenstelling en uw functioneren in het dagelijks leven. Verder vragen we u een stoelgangsstaal te verzamelen en een bloedstaal af te geven.

Doel van het klinisch onderzoek

Bij het ouder worden, vermindert de spierkracht, wat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten moeilijker maakt. Eerder onderzoek toont aan dat de darmflora een rol speelt bij verschillende ziektes. In deze studie willen we nagaan wat bij het ouder worden het verband is tussen de darmflora en de spieren.

Deelnemen of vragen?

Gerelateerd

Meer nieuws over "Geriatrie"

Deelnemers gezocht voor een studie over gezond ouder worden

3 juni 2020
Bent u 65 jaar of ouder en heeft u moeite om uit een stoel recht te staan, de trap op te gaan, of valt u af en toe? We zoeken nog deelnemers voor een studie waarin we onderzoeken hoe bewegingsoefeningen en voedingssupplementen kunnen leiden tot een verbetering van spiermassa en spierkracht.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Kans op kanker kleiner dan verwacht bij hoogbejaarden in rusthuizen

25 april 2019
Een studie van de Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker stelde vast dat hoogbejaarden in woonzorgcentra twintig keer minder dan verwacht de diagnose kanker krijgen. Dat sluit aan bij de bestaande theorie dat veroudering van cellen een natuurlijk beschermingsmechanisme vormt tegen ziektes.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Algemene gezondheidsproblemen bij oudere kankerpatiënten te weinig aangepakt

18 oktober 2018
Bij 70 procent van de zeventigplussers met kanker is er een risico op leeftijdsgebonden problemen die invloed kunnen hebben op de kankerbehandeling en prognose. In die risicogroep heeft vier op de vijf ouderen behoefte aan gespecialiseerde hulp, maar die hulp komt meestal niet tot bij de patiënt.
Lees meer
Laatste aanpassing: 3 augustus 2022