Nieuw boek 'Het geheugenlabyrint', wegwijzer bij dementie

21 september 2021
In Het geheugenlabyrint brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.
Cover boek Het geheugenlabyrint
Cover boek Het geheugenlabyrint

 

Bijna 1 op 5 mensen krijgt te maken met dementie

• Wanneer is vergeetachtigheid niet meer 'normaal'?
• Kunnen we in de toekomst minder Alzheimer en dementie hebben?
• Hoe gaan we om met iemand die verdwaalt in het geheugen? 

Van alle vrouwen van zestig jaar zal één op de vijf dement worden. Voor mannen is dat één op de zeven.

Achter die schrikbarende cijfers schuilt voor zowel de persoon met dementie als de nabije omgeving een pijnlijke realiteit die veel vragen oproept.

  • Welke behandeling is nodig?
  • En hoelang duurt het soms onvermijdelijke aftakelingsproces?

Het geheugenlabyrint

In Het geheugenlabyrint brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.

Behalve gebaseerd op persoonlijke ervaringen, is dit boek een encyclopedie van de neurologie die opengaat: dementie vertelt ons ontzettend veel over het geheugen, en hoe we de vaak onbegrijpelijke mechanismen daarin toch kunnen sturen.

Nieuwe doorbraken en inzichten in de wetenschap brengen een betere toekomst voor personen met dementie stilaan dichterbij.

Uitgegeven bij Lannoo.

Meer informatie

Neem contact op met neuroloog Rik Vandenberghe.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Alzheimer"

Bekende Leuvenaars en dementie-experten komen op tegen alzheimer

21 september 2023
1 op de 5 mensen in ons land zal een vorm van dementie ontwikkelen, bij de meeste gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Samen met experten van UZ Leuven en de Expertisecentra Dementie Vlaanderen, roept Stichting Alzheimer Onderzoek op tot meer financiële steun voor wetenschappelijke studies en opleiding.
Lees meer
Meer nieuws over "Alzheimer"

Oogartsen, biologen en ingenieurs trekken ten strijde tegen alzheimer

26 mei 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, KU Leuven, VITO en imec publiceerden veelbelovende resultaten over het gebruik van een hyperspectrale camera om eiwitplaques in de ogen van alzheimerpatiënten op te sporen.
Lees meer
Meer nieuws over "Frontotemporale dementie (FTD)"

ALS en frontaalkwabdementie vroegtijdig op het spoor

3 juni 2020
Een PET-MR hersenscan kan vroege afwijkingen detecteren bij mensen die een verhoogde kans op ALS en frontaalkwabdementie hebben als gevolg van een genetische fout. Dat ontdekten onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven.
Lees meer
Laatste aanpassing: 29 september 2022