Een kind met epilepsie op school

Wat is de impact van epilepsie op het functioneren van een kind op school? Waar kun je als school rekening mee houden en hoe kun je een kind met epilepsie ondersteunen in de klas? Wat moet je weten over medicatietoediening, mogelijke risico's en epileptische aanvallen?

Impact op het naar school gaan

Enkele factoren bepalen mee de impact van epilepsie op het naar school gaan: het onder controle krijgen van de epilepsie(aanvallen) door behandeling, de invloed van de aandoening op de cognitieve functies, motorische en sociale vaardigheden, maar ook het zelfbeeld en de draagkracht van de omgeving van het kind.

Geheugen en aandacht

Kinderen met epilepsie hebben het vaak moeilijker om hun aandacht te verdelen en dingen goed te onthouden. In de klas kan zich dit op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld snel afgeleid zijn. Een fijne, stimulerende leeromgeving die op de moeilijkheden kan inspelen, kan voor het kind een groot verschil maken.

Houding en gedrag

Het controleren van gedrag is ook een functie van de hersenen, waardoor epilepsie gedragsstoornissen tot gevolg kan hebben. Bijvoorbeeld ASS (autismespectrumstoornis) en ADHD komen vaak voor.

Wat te doen bij een epileptische aanval?

Verschillende epileptische aanvallen vragen een andere aanpak. Op deze pagina vind je ook handige documenten om te printen en in te vullen op maat van je leerling: een aanvalsprotocol, fiche voor toediening noodmedicatie en gebruik van de VNS-magneet.

Medicatie en mogelijke risico's op school

Als het kind tijdens de schooluren medicatie moet nemen, is het belangrijk om daarop toe te zien. Laat het kind zoveel mogelijk gewoon deelnemen aan schoolactiviteiten, maar houd rekening met de bestaande risico's (bv. grotere blootstelling aan prikkels, sommige sporten zoals zwemmen).

Je leerling ondersteunen

De school en het leerkrachtenteam moeten goed op de hoogte zijn van de epilepsie en de impact daarvan op de leerling. Op basis van die info kan de leerling ondersteund en begeleid worden waar mogelijk, eventueel in samenwerking met een zorgleerkracht, zodat het kind zich op het eigen tempo kan ontwikkelen.

Contact

Epilepsieverpleegkundige

EEG-labo kindergeneeskunde

Secretariaat kinderneurologie

Handige documenten

PDF
Aanvalsprotocol
PDF - 44.49 Kb
PDF
Noodmedicatie: infofiche
PDF - 36.39 Kb
PDF

Websites en boeken

Interessante websites

Boeken voor volwassen

  • Slim maar... Versterk je executieve functies en vergroot je succes
    • Peg Dawson en Richard Guare
  • Remedial teaching en psychomotoriek
    • Wendy Peerlings

Boeken voor kinderen

Laatste aanpassing: 31 augustus 2023