Protoncentrum

Protontherapie: doelgericht kanker behandelen

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt.

Om de protonen de energie te geven om voldoende diep in het weefsel van de patiënt te kunnen doordringen, worden ze versneld in de deeltjesversneller die een bundel van versnelde protonen genereert. De stralingsbundel kan zo worden afgesteld, dat de protonen het lichaam van de patiënt binnengaan en hun maximale energie pas afgeven wanneer ze de tumor bereiken.

Doordat de straling voornamelijk in de tumor terechtkomt wordt bij protontherapie minder gezond weefsel blootgesteld aan straling.

Lees meer over protontherapie.

Deeltjesversnellers

Het nieuwe protoncentrum wordt een nationaal en internationaal toonaangevend instituut. In april werden de twee deeltjesversnellers, die het hart vormen van het protoncentrum met hoge precisie geplaatst in twee ondergrondse bunkers. (Lees verder onder de film)

ParTICLe: eerste protoncentrum in België

Eén cyclotron zal dienen voor de behandeling van patiënten, de andere voor hoogtechnologisch onderzoek.

Dankzij de unieke indeling met twee afzonderlijke bunkers die elk zijn uitgerust met een eigen cyclotron, kunnen onderzoekers in ParTICLe volledig onafhankelijk werken alsook overdag aan wetenschappelijk onderzoek doen.

In vele andere Europese protoncentra kan dat enkel ’s avonds en in het weekend omdat het bestralingstoestel overdag gebruikt wordt voor de bestraling van patiënten.

Lees meer over onderzoek in het protoncentrum.

Gantry/protontherapietoestel

Ook de gantry, het eigenlijke protontoestel dat in de behandelruimte om de patiënt heen draait, werd in april geïnstalleerd.

Lees meer over de bouw en het toestel.

Samenwerking

ParTICLe is een consortium van UZ Leuven/KU Leuven en Cliniques universitaires Saint-Luc/UCL, mede gesteund door UZ Gent, UZA, UZ Brussel en CHU UCL Namur, dat in België één gezamenlijk interuniversitair behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie zal uitbouwen.

In het najaar van 2019 zullen de eerste patiënten een behandeling in Leuven kunnen krijgen.

Geschat wordt dat in België, volgens de huidige standaardindicaties, jaarlijks 150 tot 200 patiënten in aanmerking komen voor protontherapie. Dat zullen vooral kinderen met kanker zijn en volwassenen met bepaalde zeldzame kankers waarvoor bestaande oplossingen niet voldoen, zoals tumoren aan de schedelbasis, dicht bij de wervelkolom of vlak bij de oogzenuw. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe indicaties voor protontherapie bepaald worden.

Dit interuniversitair project kreeg de naam ParTICLe, wat staat voor “Particle Therapy Interuniversitary Center Leuven”.

Lees meer over de samenwerking.

Contact

Hebt u nog vragen over het protoncentrum of protontherapie? Laat het ons weten.

Protoncentrum