Leerstoel 'Roger Van Geen 2023' toegekend aan onderzoekscoördinator Edmond Sterpin

5 juli 2023

Emond Sterpin, professor in medische fysica en onderzoekscoördinator in PARTICLE, ontving de leerstoel 'Roger Van Geen' voor zijn kwalitatief wetenschappelijk onderzoek en het grote maatschappelijke belang ervan. De toekenning gebeurde door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS), op initiatief van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN.

Edmond Sterpin

Kwalitatief onderzoek met maatschappelijke impact

Edmond Sterpin is professor in de medische fysica en sinds de opstart van protontherapiecentrum PARTICLE ook coördinator binnen het onderzoeksteam. De kwaliteit en grote maatschappelijke impact van zijn wetenschappelijk onderzoek overtuigde de onafhankelijke, internationale jury van experten om de leerstoel 'Roger Van Geen 2023' aan Sterpin toe te kennen. Bovendien ziet de jury een groot potentieel voor verdere en toekomstige samenwerkingen met SCK CEN en andere partners, klinkt het.

“Ik ben vereerd en dankbaar”, reageert Sterpin. “Het is ook een belangrijke erkenning voor het belang van de medische tak in atoom- en kernfysica. Door de leerstoel kan ik de wetenschappelijke basis van het vakgebied met een breder publiek delen. Daarnaast kunnen we de grote uitdagingen van dit moment aanpakken, in de bijzondere context van de ontwikkeling van een baanbrekend onderzoeksprogramma in het gloednieuwe protontherapiecentrum PARTICLE."

Behandeling nog meer op maat

De interessegebieden van Sterpin liggen voornamelijk in het gebruik van Monte Carlo-simulaties om behandelingen te modelleren, geautomatiseerde planning door middel van AI, adaptieve radiotherapie en referentiedosimetrie. PARTICLE maakt op dit moment deel uit van het internationale consortium ProtOnArt, dat de behandeling van patiënten volledig wil personaliseren door online adaptieve radiotherapie toe te passen. Bij die techniek wordt het behandelplan bijgesteld op basis van nieuwe scans, die genomen worden terwijl de patiënt behandeld wordt.

Laatste aanpassing: 5 juli 2023