'Lichtpuntjes tegen kanker' in UZ Leuven

22 februari 2023

In de reeks  'Lichtpuntjes tegen Kanker' hield de mobiele studio van Siska Schoeters op 21 februari 2023 ook halt in UZ Leuven. De aflevering werd ingeblikt op campus Gasthuisberg. Het programma kadert in de jaarlijkse 'Lichtpuntjes tegen Kanker'-campagne van Kom op tegen Kanker, met de steun van Eén. 

Jordi en Britt vertellen hun verhaal

Jordi (17) en Britt (15) hebben pas een behandeling achter de rug in protontherapiecentrum PARTICLE. Beide jongeren zijn getroffen door een tumor die heel diep in hun hersenen zit, waardoor een operatie veel te riskant zou zijn. Britt kreeg wel al chemotherapie, maar die sloeg niet aan. Daarom werd voor beide jongeren voor protontherapie gekozen, omdat die minder schade aanbrengt aan gezonde weefsels rond de tumor. 

Ondanks alles blijven Jordi en Britt zoveel mogelijk naar school gaan, wat ze heel belangrijk vinden. En ze hebben ambitie: Jordi wil volgend jaar burgerlijk ingenieur studeren, Britt volgt een opleiding taal en communicatie. Eigenlijk zou ze liever op de stoel van interviewer Siska Schoeters zitten, geeft ze toe. 

Blik achter de schermen van PARTICLE

Het begin van de reportage neemt je mee achter de schermen van het protontherapiecentrum, het enige in België. Radiotherapeut-oncoloog dr. Karen Van Beek en kinderneuroloog prof. dr. Sandra Jacobs geven meer uitleg over de protontherapiebehandeling, de voordelen en voor welke patiënten het op dit moment wordt ingezet. 

Op VRT MAX kun je de aflevering van 'Lichtpuntjes tegen Kanker' in UZ Leuven herbekijken.

Let op: je hebt wel een VRT-profiel nodig. Dit kun je makkelijk en gratis aanmaken. 

Herbekijk 'Lichtpuntjes tegen Kanker'

Protontherapiecentrum PARTICLE

Wat is protontherapie? Hoe werkt het, wat zijn de voordelen en wie komt in aanmerking? Wat moet je weten als patiënt of als verwijzer? En wie werkt er allemaal in PARTICLE? 

Naar de website van protontherapiecentrum PARTICLE
Laatste aanpassing: 22 februari 2023