Haarverlies bij chemotherapie

Heel wat behandelingen met chemotherapie beschadigen ook het haar. Soms treedt enkel haarverdunning op, maar bij veel behandelingen treedt volledig haarverlies op. 

De behandeling treft niet alleen het hoofdhaar maar meestal ook de lichaamsbeharing, de wenkbrauwen en wimpers.

Haaruitval is voor veel mensen een ingrijpende nevenwerking van hun behandeling.

Haarveranderingen

Wanneer hebt u haarverlies door chemo?

Haaruitval begint ongeveer 14 tot 16 dagen na de eerste toediening. Bij sommige behandelingen of personen zet het haarverlies iets later in.  

Ongeveer twee tot drie maanden na het stoppen van de therapie begint het haar weer te groeien. Soms heeft het een andere kleur. Ook de structuur kan anders zijn, zo kan uw nieuwe haar krullend zijn in plaats van glad of omgekeerd.

Hoofdpijn en jeuk

Sommige mensen voelen pijn in de hoofdhuid rond de periode van het haarverlies.

Haaruitval kan gepaard gaan met jeuk op het hoofd.

Voorzie een alternatief

Het is belangrijk dat uw hoofdhuid beschermd blijft om afkoeling te vermijden, vooral in de winter. Denk vooraf na welk alternatief u verkiest: voelt u zich beter met een pruik of net met een sjaaltje, mutsje, hoed of pet? Doe vooral waar u zich het best bij voelt.

Ik had dag en nacht een mutsje op. Ik kocht eerst een pruik maar ik zweette veel en kon een droog mutsje opzetten telkens als het nat bezweet was. Ik vond het handiger zo …

Pruiken

Geeft u de voorkeur aan een pruik? Dan gaat u er best eentje kiezen op het moment dat u uw eigen haar nog hebt. De kapper kan het model dan zoveel mogelijk op uw kapsel afstemmen.

  • Met een attest van uw arts, krijgt u een deel van de kost van de pruik terug van uw ziekenfonds.
  • Onze zorgverleners geven u adressen en websites waar u terechtkunt.
  • Zet uw pruik af en toe af om uw hoofdhuid te laten ademen.
Ik wist niet goed wat ik wilde, maar dit is wat onze huisarts zei toen ik aangaf misschien geen pruik nodig te hebben: ‘Zelfs als je daardoor naar één of twee gelegenheden gaat, waar je anders niet naartoe zou gaan, is het misschien de moeite.’ Ze heeft gelijk gekregen. Ik heb een pruik gekocht en ik ben er vaak blij mee geweest. Niet uit schaamte, maar omdat ik niet altijd zin had om het hele verhaal tegen relatief onbekenden te doen.

Praat erover

Haarverlies kan u emotioneel ontredderen. Het is normaal dat u soms overstuur raakt, kwaad bent of dat u zich hopeloos, droevig, angstig of verlegen voelt.

Praat over deze gevoelens met uw familie, vrienden, arts, verpleegkundige … Als zij weten hoe u zich voelt, zal hen dat helpen om u beter te kunnen steunen.

Eerlijkheid tegenover je partner en familie helpt. Geef aan dat je in de badkamer liever alleen bent, dat je jezelf nog niet herkent en dus liever niet gezien wordt met je ‘kaalkopje’. Iedereen had daar thuis begrip voor en liet mij alleen als ik dat even nodig had, bijvoorbeeld bij het douchen.

Ook in de wijdere omgeving kunnen de kortere haren of het dragen van een muts reacties uitlokken. Sommige mensen weten nog niet dat u behandeld wordt met chemotherapie. Anderen weten misschien niet goed hoe ze tegenover u kunnen reageren. Geef gerust aan als reacties u raken of kwetsen. Overweeg aan wie u op zo’n moment meer wilt vertellen over uw ziekte of aan wie net niet.

Er waren halve kennissen die mij in de supermarkt met een sjaaltje zagen en die onmiddellijk daarna een mailtje stuurden ... Ik had liever gehad dat die persoon mij daar in de winkel over had aangesproken. Sommige mensen weten soms echt niet hoe te reageren.

Gebruik make-up als u zich daar goed bij voelt

Wat make-up gebruiken, kan u helpen om u beter in uw vel te voelen.

In het Bianca Centrum kunt u terecht voor gratis en individueel advies over gelaatsverzorging.

Door het uitvallen van mijn wenkbrauwen vond ik dat ik veel gezichts-expressie was verloren. Ik heb een zeer nuttige tip gekregen voor het bijwerken van mijn bijna uitgevallen wenkbrauwen. Dat zijn eenvoudige dingen maar ze helpen echt.

Uw haren alvast inkorten

Sommige mensen voelen er zich beter bij als hun haar wordt kortgeknipt voordat of zodra het begint uit te vallen. Ga hiermee om zoals u het voor uzelf aanvoelt, en op uw eigen tempo.

Ik heb ervoor gekozen om mijn haar maar meteen helemaal af te laten knippen zodra het begon uit te vallen en onmiddellijk een pruik te gaan dragen. Ik wilde niet de confrontatie aangaan om ‘s morgens pakken haar op mijn hoofdkussen te vinden.

Draag zorg voor uw haar

Wees voorzichtig bij de verzorging van uw haar:

  • Was met lauw water.
  • Gebruik een milde shampoo en een crèmespoeling
  • Droog het haar voorzichtig.
  • Gebruik een zachte borstel of een kam met ver uit elkaar staande tanden.
  • Begin onderaan te kammen en eindig bovenaan.

Het is af te raden om een permanent te nemen, krulspelden of haarspray te gebruiken of uw haar te verven tijdens de behandeling.

Hoofdhuidkoeling

Door de hoofdhuid tijdens chemotherapie te koelen met een ijsmuts, kunnen bepaalde patiënten hun haar behouden. De effectiviteit van de hoofdhuidkoeling hangt sterk af van het type chemo dat iemand krijgt.

Lees meer over hoofdhuidkoeling bij chemotherapie.

Vragen of advies

Zit u nog met vragen over bijwerkingen van chemotherapie? Neem contact op met uw zorgverleners.

Bijkomende hulp

Met vragen over haarverlies kunt u terecht bij uw zorgverleners in het ziekenhuis.

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor vragen, advies en begeleiding.

Bianca centrum

In het Bianca centrum van UZ Leuven kunt u terecht voor gratis en individueel advies over haar- en gelaatsverzorging, maar ook voor een massage of relaxatie.

Lees meer over het Bianca Centrum.

Schoonheidsinstituut

U kunt ook terecht in een schoonheidsinstituut in uw buurt. Kies voor een schoonheidsinstituut waar u of mensen uit uw omgeving goede ervaringen mee hebben.

Het is belangrijk dat elke verzorging hygiënisch verloopt.

Steun of luisterend oor

Hopelijk vindt u steun en een luisterend oor bij uw naasten en onze zorgverleners.

Daarnaast kunt u ook nog terecht bij andere kanalen voor een goed gesprek of een luisterend oor.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023