Voedingsadvies bij de ziekte van Crohn

Een wonderdieet voor mensen met de ziekte van Crohn bestaat niet. Maar de juiste voeding kan wel helpen om de verstoorde darmflora weer rijker en diverser te maken.

Verstoorde darmflora

In een gezonde darmflora leven wel honderden bacteriesoorten en zo’n honderdduizend miljard individuele bacteriën samen. Ze helpen de gastheer om voedsel te verteren, vitaminen aan te maken en zich te beschermen tegen ziekteverwekkers. Sommige bacteriesoorten domineren, andere leven in een niche. En dat moet ook, om de leefgemeenschap in de darm stabiel en optimaal te houden. Maar bij Crohn-patiënten is die leefgemeenschap verstoord en moet de darmflora rijker én diverser worden gemaakt. Dat kan in de eerste plaats met de juiste voeding.

Algemene tips

  • Eet evenwichtig en gevarieerd. Probeer dus ook veel groenten, fruit en granen te eten, ook al maken ze uw stoelgang zachter.
  • Beperk uw inname van (vooral rood) vlees, ‘snelle’ geraffineerde suikers (bv. in snoep, frisdrank), dierlijk vet, cafeïnehoudende dranken en alcohol.
  • Gebruik plantaardige vetstoffen om te smeren, bakken en braden.
  • Mijd oxaalzuurrijke voedingsmiddelen zoals chocolade, rabarber, spinazie, noten en asperges: ze verhogen uw kans op nierstenen.
  • Pre- en probiotica komen de darmflora ten goede, maar verwacht er als darmpatiënt geen wonderen van.

Voor wie weinig eet

Wie door een gebrek aan eetlust of uit angst voor buikkrampen en diarree weinig eet, mag wat energierijker eten.

  • Haal de extra calorieën uit eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vis en vlees. Vermijd rood vlees, omdat dat het risico op darmkanker licht zou verhogen.
  • Sla geen maaltijd over en neem een snack om 10 uur, 16 uur en ’s avonds.

Bij opstoten

  • Mijd voedingsmiddelen waarvan u weet dat u ze slecht verdraagt.
  • Eet geen noten, paprika’s, (slecht geschilde) asperges en rauwe groenten. Ga voor gekookte, gestoofde of gestoomde groenten.
  • Eet weinig of geen fruit. Zeker te mijden: kiwi’s en druiven met pitten.
  • Mijd gasvormers, zoals koolzuurhoudende dranken, koolsoorten, prei, ui, knokloof, peulvruchten en spruiten.

Bij een vernauwing

  • Eet restenarm, zodat geen onverteerde voedselbrokken boven of in het vernauwde deel komen vast te zitten.
  • Mijd rauwe groenten en fruit (vooral steenvruchten), noten, volle granen, zaden, rozijnen en bonen.

Meer voedingstips?

Raadpleeg de Kook- en Voedingswijzer, een uitgave van de Crohn- en colitis ulcerosa vereniging vzw voor hun leden (www.ccv-vzw.be).

Laatste aanpassing: 5 mei 2020