Voeding bij inflammatoire darmziekten

Een wonderdieet voor mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa bestaat niet. We willen alvast enkele basisprincipes rond voeding en IBD verduidelijken. Voor uitgebreide adviezen of bij verdere vragen en problemen kan u steeds contact opnemen met de IBD diëtisten.

Gevarieerd en gezond voedingspatroon

Algemeen raden wij een gevarieerd en gezond voedingspatroon aan. Want hoewel voeding vaak tot veel stress en onzekerheden leidt bij IBD-patiënten, moet in periodes van remissie (bij afwezigheid van ziektesymptomen) zoveel mogelijk gestreefd worden naar een normale en evenwichtige voeding. 

De klachten die u als IBD-patiënt bij bepaalde voedingsmiddelen ervaart, kunnen heel uiteenlopend zijn en verschillen vaak van individu tot individu. Tijdens periodes van remissie zijn alle voedingsmiddelen toegelaten, maar uiteraard is het mogelijk dat u bepaalde voedingsmiddelen niet kan verdragen. 

Algemene tips

  • Eet op regelmatige tijdstippen en sla geen maaltijden over. 
  • Eet langzaam en kauw goed. 
  • Streef naar een vochtinname van 2000-2500 ml per dag. 
  • Probeer een constant lichaamsgewicht voor ogen te houden.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Vermijd overmatig gebruik van zout. 

In sommige situaties is een (gedeeltelijke) aanpassing van deze tips noodzakelijk en zal de arts en/of diëtiste dit met u bespreken. 

Bijkomende voedingsadviezen

Tijdens periodes van opstoot 

Tijdens periodes van een opstoot kan u de voeding aanpassen om uw klachten te verlichten. Het is aangewezen om vezelarme voedingsmiddelen te gebruiken en zaken te vermijden die de darmen kunnen prikkelen.

Bij high output ileostoma 

Wanneer uw stoma zeer veel produceert, kan dit wijzen op een high output stoma. Het is hierbij heel belangrijk om de voeding correct aan te passen. Algemeen wil dit zeggen dat u de vochtinname moet verlagen en vezelrijke voedingsmiddelen moet vermijden. Meer specifieke adviezen bespreekt u best met uw begeleidende diëtiste.

Bij vernauwing 

Sommige patiënten met de Ziekte van Crohn kunnen een vernauwing ontwikkelen (voornamelijk bij aantasting van de dunne darm). Deze vernauwing heeft als gevolg dat bepaalde voedingsmiddelen voor een verstopping kunnen zorgen op de plaats van de vernauwing. Dit kan voor vervelende klachten van buikkrampen, een opgeblazen gevoel, constipatie… zorgen. Bij vernauwing is het aangewezen om voedingsmiddelen die niet of zeer slecht verteren, te vermijden. 

Bij verminderde intake 

Wie door een gebrek aan eetlust of uit angst voor buikkrampen en diarree weinig eet, mag wat energierijker eten.

Enkele tips

  • Haal de extra calorieën uit eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals melk en melkproducten, eieren, vis en vlees…
  • Sla geen maaltijden over en schakel frequent, kleine maaltijden in. 

Vragen en contact

Voor uitgebreid voedingsadvies is het steeds aangewezen om beroep te doen op onze IBD-diëtisten. 

Brochure

Laatste aanpassing: 17 augustus 2021