Speekselkliertumor

Pleiomorf adenoom
Tumoren van de speekselklieren zijn zeldzaam en maken 6% uit van alle hoofd- en halstumoren. De meeste tumoren ontstaan in de oorspeekselklieren.

Afspraken

Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Goedaardig of kwaadaardig

Er zijn veel soorten speekselkliertumoren, deze kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Meestal geldt: hoe kleiner de speekselklier waarin de tumor ontstaat, hoe groter de kans dat de tumor kwaadaardig is.

Als u een gezwollen speekselklier hebt, gebeurt eerst een grondige navraag en een klinisch onderzoek om een onderscheid te maken tussen een tumor of een andere oorzaak van de zwelling (infectie, auto-immune aandoeningen, inflammatoire aandoeningen).

In geval van een tumor wordt verder onderzocht om welke tumor het gaat. Meestal wordt hiervoor een punctie van het letsel uitgevoerd. Afhankelijk van dit resultaat zal eventueel verdere beeldvorming gebeuren om de lokale uitgebreidheid van het letsel en eventuele aantasting van de halsklieren na te gaan (dit laatste in geval van een kwaadaardige tumor).

Symptomen

Mogelijke symptomen van een speekselkliertumor zijn:

  • Traag groeiende, pijnloze zwelling.
    • Soms is de zwelling toch pijnlijk.
  • Verlamming van de gelaatszenuw (facialisparese)

Risicofactoren

  • Vroegere bestraling in het hoofd- en halsgebied kan een verhoogd risico inhouden op het ontwikkelen van speekselkliertumoren.
  • Alcohol en tabak spelen geen rol in het ontstaan van kwaardaardige speekselkliertumoren.
  • Tabak speelt wel een rol in het ontstaan van Warthin-tumoren van de oorspeekselklieren.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Operatie (parotidectomie, halsevidement)
  • Bestraling na operatie voor kwaadaardige tumor en voor terugkerend pleiomorf adenoom.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Specialisten

Laatste aanpassing: 28 september 2022