Radiotherapie bij borstkanker

Na een operatie voor borstkanker volgt vaak een bestralingsbehandeling om de kans op terugkeren van de tumor verkleinen.

Afspraken

Radiotherapie-oncologie

Verloop bestraling

Voor borstkanker zijn er verschillende bestralingsschema’s. De totale bestralingsduur kan variëren van 1 tot 5 weken.

  • Het totaal aantal beurten bestraling, alsook de dosis per beurt, varieert van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de indicatie. 
  • De radiotherapeut-oncoloog bespreekt vooraf met u hoeveel beurten voor uw specifieke situatie optimaal zijn aangewezen. 

Lees meer over de verschillende stappen in uw bestralingsbehandeling.

Mogelijke nevenwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen door bestraling bij borstkanker op korte termijn zijn:

Er word aangeraden om uw borst/thoraxwand te hydrateren en irritatie van externe factoren te vermijden. Denk maar aan een bh zonder beugel of vermijden van extreme koude/warmte. We vragen ook om de oksel van de te bestralen kant niet te scheren. Onze gespecialiseerde wondzorgverpleegkundige zal u tijdig aanbevelingen geven.

Wanneer ook de klierstreken bestraald worden, kan ook sliklast optreden doordat de slokdarm een minimale dosis zal ontvangen.

Er kan vochtopstapeling (oedeem) ontstaan in de borst of thoraxwand.

Als u anti-hormonale therapie neemt, kunnen deze ook nevenwerkingen veroorzaken zoals warmteopwellingen, gewrichtsklachten, vaginale veranderingen/droogheid, minder zin in seks, concentratiestoornissen en slapeloosheid.

Specialisten

Wij zijn er voor u

U wordt regelmatig door een arts gezien tijdens de bestralingsreeks. Ook de verpleegkundigen/technologen medische beeldvorming van het toestel kunnen u begeleiden en aanbevelingen geven. 

Doe een beroep op onze professionele hulpverleners

Lees de brochure

Laatste aanpassing: 12 juli 2024