Ontwikkeling campus Gasthuisberg

Ontstaan van een begrip

Gasthuisberg werd gebouwd volgens een totaal nieuw concept. De bouw was gericht op integratie van de verschillende medische en paramedische disciplines en georiënteerd op functioneel maar menselijk functioneren. De muren werden gebouwd rond de functies en niet omgekeerd. Door aan nieuwe organisatorische ideeën ruimtelijk vorm te geven, ontstond niet alleen het gebouw 'Gasthuisberg' maar ook het begrip 'Gasthuisberg'.

Opsplitsing in drie fasen

Campus Gasthuisberg zag in de jaren zeventig het levenslicht aan de rand van Leuven. Al dertig jaar wordt de infrastructuur verder uitgebouwd in verschillende fasen.

 • Fase I
  In 1970 werd hier het eerste deel, Fase I, in gebruik genomen. Dit was het kinderziekenhuis aangevuld met het gebouw onderwijs en navorsing (waar de toenmalige kandidaturen geneeskunde werden gehuisvest).
 • Fase II
  In 1982 werd met Fase II de hoofdbrok van de volwassen hospitalisatiediensten overgebracht naar campus Gasthuisberg, vooraan in de laagbouw kregen de intensieve functies en de operatiekwartieren hun plek.
 • Fase III
  Tien jaar later was Fase III afgewerkt, waar oncologie, radiotherapie en bijkomende OKa's en intensieve diensten een plaats kregen. Na deze drie fasen breidde UZ Leuven zelf niet meer uit op campus Gasthuisberg. Alle bouwactiviteit was in handen van andere organisaties, zoals het Rode Kruis, en van de K.U.Leuven.
 • Fase IV
  Op weg naar een Health Sciences campus Gasthuisberg.
Laatste aanpassing: 24 augustus 2021