Haarveranderingen bij een behandeling in de vorm van tabletten of capsules

Sommige tabletten of capsules kunnen haarveranderingen teweeg brengen. Mogelijk treedt haarverdunning op, zelden gaat het om volledig haarverlies.  Door sommige tabletten of capsules is het mogelijk dat de haarkleur verandert of dat je wimpers of wenkbrauwen extra lang groeien.

Haaruitval is voor veel mensen een ingrijpende nevenwerking van hun behandeling.

Haarveranderingen

Hoofdpijn en jeuk

Sommige mensen voelen pijn in de hoofdhuid rond de periode van het haarverlies.

Haaruitval kan gepaard gaan met jeuk op het hoofd.

Praat erover

Haarveranderingen kan u emotioneel ontredderen. Het is normaal dat u soms overstuur raakt, kwaad bent of dat u zich hopeloos, droevig, angstig of verlegen voelt.

Praat over deze gevoelens met uw familie, vrienden, arts, verpleegkundige … Als zij weten hoe u zich voelt, zal hen dat helpen om u beter te kunnen steunen.

Ook in de wijdere omgeving kunnen haarveranderingen reacties uitlokken. Sommige mensen weten nog niet dat u een behandeling in de vorm van tabletten of capsules krijgt. Anderen weten misschien niet goed hoe ze tegenover u kunnen reageren. Geef gerust aan als reacties u raken of kwetsen. Overweeg aan wie u op zo’n moment meer wilt vertellen over uw ziekte of aan wie net niet.

Gebruik make-up als u zich daar goed bij voelt

Wat make-up gebruiken, kan u helpen om u beter in uw vel te voelen.

In het Bianca Centrum kunt u terecht voor gratis en individueel advies over gelaatsverzorging.

Draag zorg voor uw haar

  • Wees voorzichtig bij de verzorging van uw haar. Was het met lauw water, gebruik een milde shampoo en een crèmespoeling. Droog het voorzichtig.
  • Gebruik een zachte borstel of een kam met ver uit elkaar staande tanden. Begin onderaan te kammen en eindig bovenaan.
  • Het is af te raden om een permanent te nemen, krulspelden of haarspray te gebruiken of uw haar te verven tijdens de behandeling. Als u uw haren toch wil kleuren, gebruik dan natuurlijke producten of een milde kleurshampoo.
  • Groeien uw wenkbrauwen fel, dan kunt u ze laten bijknippen.
  • Als uw wimpers heel lang worden, kunnen ze het hoornvlies van de ogen irriteren en/of beschadigen. Knip ze dan niet zelf maar neem contact op met je zorgverleners of ga naar je oogarts voor nazicht.
  • Een hoofdhuidmassage kan verlichting geven bij haarpijn.
  • Overleg steeds met uw zorgverleners als u overweegt om supplementen tegen haarverdunning in te nemen. Sommige supplementen kunnen immers in interactie gaan met de medicijnen die je moet innemen.

Vragen of advies

Zit u nog met vragen over bijwerkingen van een behandeling in de vorm van tabletten of capsules? Neem contact op met uw zorgverleners.

Bijkomende hulp

Met vragen over haarverlies kunt u terecht bij uw zorgverleners in het ziekenhuis.

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor vragen, advies en begeleiding.

Bianca centrum

In het Bianca centrum van UZ Leuven kunt u terecht voor gratis en individueel advies over haar- en gelaatsverzorging, maar ook voor een massage of relaxatie.

Lees meer over het Bianca Centrum.

Schoonheidsinstituut

U kunt ook terecht in een schoonheidsinstituut in uw buurt. Kies voor een schoonheidsinstituut waar u of mensen uit uw omgeving goede ervaringen mee hebben.

Het is belangrijk dat elke verzorging hygiënisch verloopt.

Steun of luisterend oor

Hopelijk vindt u steun en een luisterend oor bij uw naasten en onze zorgverleners.

Daarnaast kunt u ook nog terecht bij andere kanalen voor een goed gesprek of een luisterend oor.

Laatste aanpassing: 12 december 2022