Bijwerkingen van een oncologische behandeling met tabletten of capsules

De tabletten of capsules zijn chemische stoffen met een specifieke werking. Afhankelijk van de werking van deze tabletten of capsules kunnen er nevenwerkingen ontstaan. Talloze tips van professionele zorgverleners én van lotgenoten helpen u om klachten aan te pakken.
Orale kankertherapie - Thuis omgaan met nevenwerkingen

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van een behandeling in de vorm van tabletten of capsules zijn:

Angst, boosheid, verdriet en andere gevoelens zijn natuurlijk erg normaal. U krijgt dan ook heel wat te verwerken in deze periode. Ook na uw behandeling kunt u angst, boosheid en verdriet voelen over wat u is overkomen.
Een behandeling in de vorm van tabletten of capsules kan inwerken op de cellen van de maag en de darmen. Daardoor kunt u last krijgen van diarree. U zult dan vaker stoelgang hebben en uw stoelgang zal vloeibaarder zijn dan gewoonlijk.
Een oncologische behandeling met tabletten of capsules kan de beweeglijkheid en zo de werking van uw darmen verminderen, maar is niet altijd de enige oorzaak. Gebruik van bepaalde geneesmiddelen, pijnmedicatie, voeding, verminderde lichaamsbeweging, angst, stress, depressie … kunnen ook bijdragen tot verstopping.
Tijdens een behandeling in de vorm van capsules of tabletten kunt u van sommige capsules of tabletten last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de geneesmiddelen.
Sommige tabletten of capsules kunnen haarveranderingen teweeg brengen. Mogelijk treedt haarverdunning op, zelden gaat het om volledig haarverlies. Door sommige tabletten of capsules is het mogelijk dat de haarkleur verandert of dat je wimpers of wenkbrauwen extra lang groeien.
Door sommige tabletten of capsules kunnen er huidveranderingen ontstaan. Uw huid kan droger en/of schilferig worden of verkleuren. De huid kan harder of meer gespannen lijken. Van sommige behandelingen kunt u huiduitslag krijgen.
Beenmerg is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen. Witte bloedcellen beschermen u tegen infectie, rode bloedcellen vervoeren zuurstof en bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling. Door de therapie kunnen deze cellen in aantal verminderen.
Een oncologische behandeling met tabletten of capsules kan het mondslijmvlies aantasten en beschadigen. Bij mondslijmvliesontsteking worden ook de smaakcellen aangetast. Daarom gaat deze nevenwerking meestal gepaard met smaakveranderingen.
Als reactie op een oncologische behandeling met tabletten of capsules kunt u last krijgen van misselijkheid en braken. Dat komt omdat een oncologische behandeling met tabletten of capsules het braakcentrum in de hersenen kan prikkelen.
Sommige tabletten of capsules kunnen een invloed hebben op uw nagels, zoals: brozer worden, afbrokkelen, splijten, ontkleuren of verkleuren. Soms treedt er een ontsteking van de nagelriemen op. Nagelbeschadiging ontstaat vrij langzaam en is niet blijvend.
Zowel de lichamelijke als de emotionele gevolgen van uw ziekte en uw behandeling kunnen gevolgen hebben voor uw seksuele behoefte en uw seksleven. De invloed van een behandeling op de seksualiteit is voor iedereen verschillend.
Door een oncologische behandeling met tabletten of capsules kunnen smaak- en reukveranderingen optreden. Wat u eet, kan plots anders smaken, terwijl u het niet anders hebt klaargemaakt. Ook geuren kunt u in deze periode anders waarnemen.
Een oncologische behandeling met tabletten of capsules kan een negatieve invloed hebben op het zenuwstelsel. De klachten die u daarbij kunt ondervinden, verschillen naargelang de ernst van de aantasting.
Sommige tabletten of capsules kunnen je bloeddruk verhogen. Dat gebeurt met name bij medicijnen die een invloed hebben op de bloedvatvorming in de omgeving van de tumor.
Veel mensen die behandeld worden met een oncologische behandeling met tabletten of capsules krijgen last van vermoeidheid. Vaak voelen mensen zich niet alleen lichamelijk vermoeid, maar ook mentaal of emotioneel.
Omdat eicellen erg gevoelige cellen zijn, kan een oncologische behandeling met tabletten of capsules een directe impact hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Het kan dan gaan om een verminderde uitrijping van eicellen of om een aantasting van de voorraad eicellen.

Volg uw klachten op

Door uw klachten goed op te volgen, hebt u sneller in de gaten wanneer een klacht lang aanhoudt of ernstig wordt.

Het opvolgen van uw klachten helpt u bovendien ook om de nevenwerkingen die u thuis hebt ervaren, bij een volgend ziekenhuiscontact aan uw arts en uw verpleegkundige te vertellen.

Gebruik een dagboek

U kunt uw nevenwerkingen thuis noteren in een dagboek. Door uw klachten goed op te volgen, hebt u:

  • Sneller in de gaten wanneer een klacht lang aanhoudt of ernstig wordt en wanneer het zinvol of zelfs noodzakelijk is uw zorgverleners te raadplegen.
  • Een handig overzicht zodat u er in het ziekenhuis makkelijk met uw arts en verpleegkundigen kunt over praten.

Weet dat zorgverleners uw invullingen niet (kunnen) opvolgen tussen de afspraken door.

Hebt u ernstige nevenwerkingen of dringende vragen/problemen? Neem dan direct contact op met uw zorgverleners, ook als u de app gebruikt.

Op papier of elektronisch

U kunt zelf kiezen of u uw symptoomdagboek op papier of elektronisch invult.

  • Elektronisch via de mynexuzhealth-app op uw smartphone (Android en iOS), of online via www.mynexuhealth.be.
  • Op papier: neem hieronder alvast een kijkje.
    Geïnteresseerd? Vraag dan een papieren dagboek aan uw verpleegkundige.
“Je vergeet sowieso dingen als je bij de dokter bent. Maar met het dagboek heb je echt een leidraad. Ik maak er echt een gewoonte van: kort, ’s avonds voor het slapengaan. Want als je dat niet doet, dan vergeet je snel hoe je je al die dagen eigenlijk echt hebt gevoeld.”
“Normaal gezien ben ik niet echt een smartphonegebruiker, maar de app is een dagelijkse gewoonte geworden. De informatie is interessant en handig om te weten. De feedback stelt me ook gerust.”

Bespreek uw klachten

Bij elk ziekenhuiscontact vragen uw zorgverleners naar uw klachten om u zo goed mogelijk te helpen. Aarzel niet om uw nevenwerkingen met hen te bespreken. 

Hebt u ernstige of aanhoudende klachten, of bent u onzeker over de nevenwerkingen, neem dan zeker contact op met uw zorgverleners in het ziekenhuis of met uw huisarts.

Tijdig advies is van het grootste belang voor uw klachten én voor uw behandeling.

Herken alarmsignalen

Neem direct contact op met uw (huis)arts bij de volgende tekens of klachten:

Specifieke klachten bij bepaalde behandelingen

  • Ernstige kortademigheid
  • Als uw bloeddruk blijvend hoog blijft: meer dan 140/90 mm HG bij herhaalde metingen.
  • Branderig gevoel ter hoogte van handpalmen en voetzolen
  • Hevige jeuk, plaatselijke huidreacties die pijnlijk zijn

Tekens van infectie

  • Koorts boven 38°C en/of koude rillingen
  • Branderig gevoel en/of pijn bij het plassen, frequent en kleine beetjes plassen

Andere tekens

  • Pijn in de mond, moeilijk en/of pijnlijk slikken
  • Bloed in urine en/of stoelgang
  • Blauwe plekken zonder dat u gevallen bent of zich gestoten hebt.
  • Elk ander verschijnsel waarover u zich ongerust maakt.

Aanhoudende klachten

  • Meer dan 6 keer per dag diarree ondanks ondersteunende medicatie
  • Overvloedig braken langer dan 24 uur
  • Constipatie of verstopping langer dan 3 dagen

Inname

  • Ondervindt u moeilijkheden bij de inname van uw medicijnen, neem dan zeker contact op met uw zorgverleners. Zij zoeken samen met u naar oplossingen.
Laatste aanpassing: 16 maart 2023