Gastric bypass

Maagbypass, Laparoscopische Roux-en-Y Gastric bypass
Operatie waarbij de maag verkleind wordt tot ongeveer 5% van de oorspronkelijke grootte en de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omgeleid. U kunt daardoor een duidelijk kleinere hoeveelheid eten (restrictie). Niet alle voedingsstoffen worden door de darm in het bloed opgenomen (malabsorptie).

Verloop van de ingreep

Bij deze operatie wordt een “maagpouch” (klein maagje) gemaakt met een apparaat dat gebruikmaakt van chirurgische nietjes. De restmaag, dit is het grootste deel van uw maag, blijft in het lichaam en produceert nog verteringssappen en hormonen, maar vervoert geen voedsel meer.

Vervolgens wordt de dunne darm ongeveer 45 cm lager met hetzelfde nietjesapparaat doorgenomen. Het roze stukje darm op de tekening kan nu aan de maagpouch vastgemaakt worden. Het paarse stukje darm bevat de verteringssappen van de restmaag, de alvleesklier en de lever. Dit paarse stukje kan nu opnieuw met het roze stuk verbonden worden, zodat hier terug verteringssappen met het voedsel kunnen worden gemengd.

Een gastric bypass wordt via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.

Hoe verliest u gewicht? 

De gastric bypass zorgt op meerdere manieren voor gewichtsverlies:

  1. U kunt niet langer grote hoeveelheden voedsel in één keer nuttigen. U zal dus over het algemeen minder grote porties eten.
  2. Er treden belangrijke veranderingen in het verteringsproces op, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat suiker- en/of vetrijke voedingswaren minder goed worden opgenomen en dat ze dumpingklachten kunnen veroorzaken.
  3. De hormoonbalans en het microbioom van de darm ondergaan ook belangrijke veranderingen.

Afspraken

Obesitaskliniek

Prijs

Laatste aanpassing: 1 juni 2023