UZ Leuven gaat samenwerking aan met 14 ziekenhuizen voor next generation sequencing

3 juni 2019

Next generation sequencing (NGS) is een techniek in volle evolutie. De test gaat na of er genafwijkingen zoals mutaties aanwezig zijn in kankercellen. Het NGS-netwerk neemt deel aan een proefproject van de federale overheid om het gebruik van NGS in de kankerzorg uit te bouwen. Met een netwerk van verschillende ziekenhuizen heeft een patiënt de garantie dat hij binnen het netwerk altijd dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening krijgt voor NGS, onafhankelijk van het ziekenhuis waar de diagnose of behandeling plaatsvindt.  

Next generation sequencing

De NGS-techniek kan parallel heel veel stukjes DNA tegelijkertijd onderzoeken op afwijkingen, ook van meerdere personen samen.

De federale overheid wil met dit pilootproject next generation sequencing (NGS) zo goed mogelijk organiseren en centraliseren. Daarom vraagt ze ziekenhuizen om intens samen te werken en gespecialiseerde NGS-netwerken uit te bouwen.

Professor Gert Matthijs van het centrum menselijke erfelijkheid in UZ Leuven: “Dergelijke genafwijkingen kunnen van essentieel belang zijn voor een correcte diagnose van de tumor of om een gerichte behandeling op te starten. Omdat nieuwe doelgerichte kankerbehandelingen vaak erg duur zijn, is het belangrijk dat alleen patiënten die er echt mee geholpen worden zo’n behandeling krijgen. Met een genetisch-moleculaire test als next generation sequencing kunnen artsen bepalen welke patiënten in aanmerking komen en zo het kostenbudget voor kankerbehandelingen beter beheren.”

Kostenefficiënt genetisch labo

In het verleden werden de genafwijkingen vaak met individuele testen opgespoord. Nu laat de NGS-techniek toe om parallel heel veel stukjes DNA tegelijkertijd te onderzoeken op eventuele afwijkingen, ook van meerdere personen samen. Verschillende laboratoria, waaronder UZ Leuven en het consortium Imeldaziekenhuis Bonheiden, AZ Sint-Maarten Mechelen, Heilig- Hartziekenhuis Lier en AZ Jan Portaels (NGS netwerk BRIANT) gebruikten de NGS-techniek al langer voor kankerdiagnose, ook voor er terugbetaling was.

Dankzij nieuwe technische platformen, de jarenlange expertise op het vlak van bio-informatica en met de steun van het Leuvens Kanker Instituut (LKI) kon UZ Leuven in oktober 2018 een NGS-test op punt zetten die een heel uitgebreide genetische analyse toelaat voor tumoren en bovendien kostenefficiënt is. 

Professor Matthijs: “In het kader van het pilootproject zal NGS voortaan terugbetaald worden voor bepaalde aandoeningen waarvan zwart-op-wit bewezen is dat de test klinisch relevant is, zoals bij bepaalde vormen van gevorderde longkanker.”

Genomisch referentienetwerk

In het nieuwe NGS-netwerk zullen de laboratoria centrum menselijke erfelijkheid, pathologische ontleedkunde en klinische biologie van UZ Leuven volledig of gedeeltelijk samenwerken met de laboratoria pathologische ontleedkunde of klinische biologie van 14 ziekenhuizen. De netwerk-partners maken deel uit van een gemeenschappelijk genomisch referentienetwerk, dat betrokkenheid en overleg tussen de partners makkelijker maakt. Met bepaalde ziekenhuizen en het NGS netwerk BRIANT streven we op termijn naar een doorgedreven interactieve samenwerking en uitwisseling van expertise, om zo de kwaliteit en kosteneffectiviteit van NGS-testen voor kanker nog verder te verbeteren.

Het nieuwe NGS-netwerk bestaat uit volgende 15 ziekenhuizen:

 • AZ Diest
 • AZ Glorieux (Ronse)
 • AZ Groeninge (Kortrijk)
 • AZ Sint-Blasius (Dendermonde)
 • Europaziekenhuizen (Brussel en omgeving)
 • Heilig Hart Leuven
 • OLVZ-Aalst
 • RZ Tienen
 • Sint-Jozefskliniek Izegem
 • UZ Leuven
 • Ziekenhuis Oost-Limburg
 • AZ Sint-Maarten (Mechelen)*
 • H.-Hartziekenhuis Lier*
 • Imeldaziekenhuis Bonheiden*
 • AZ Jan Portaels*

NGS-netwerk BRIANT, gesprekken nog lopend

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 24 januari 2020