UZ Leuven bij 50 beste ziekenhuizen ter wereld

9 maart 2022
Het Amerikaanse Newsweek publiceerde zijn jaarlijkse lijst van ’s werelds beste ziekenhuizen: UZ Leuven prijkt als eerste Belgische ziekenhuis op plaats 45.

Voor de vierde maal stelde het Amerikaanse nieuwstijdschrift Newsweek zijn jaarlijkse ranglijst samen van de beste ziekenhuizen ter wereld. In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.

UZ Leuven bezet als eerste Belgische ziekenhuis de 45e plaats en mag zich dus bij de 50 beste ziekenhuizen ter wereld rekenen. Ook UZ Gent (113) en de Brusselse ziekenhuizen Erasme (135) en UCL staan in de top 250.

Kwaliteit van zorg

Elk ziekenhuis op de Newsweek-lijst kreeg een score van een raad van onafhankelijke experts, samengesteld door dataplatform Statista. Meer dan 800.000 zorgverleners (artsen, ziekenhuismanagers, verpleegkundigen …) ontvingen het voorbije jaar de vraag om deel te nemen aan een online-enquête. Daarnaast hield het expertpanel ook rekening met de ervaring van patiënten en toetste het de ziekenhuizen af aan een aantal vaste criteria rond de kwaliteit van behandeling en de mate van hygiëne.

Volgens Newsweek groeit het aantal uitmuntende ziekenhuizen wereldwijd jaarlijks aan. Het looft ’s werelds toonaangevende ziekenhuizen om de kwaliteit van hun zorg en kritisch medisch onderzoek, te midden van een uitdagende pandemie.

Laatste aanpassing: 2 juni 2023