Selfie in het ziekenhuis?

1 september 2019
Een snelle selfie, een foto van een belangrijk moment of een snapshot om op instagram te zetten: in het ziekenhuis gelden duidelijke voorschriften over het nemen van foto’s en geluidsopnames. Wat kan en wat kan niet?

In UZ Leuven vinden we privacy ontzettend belangrijk. De nieuwe GPDR-regeling geeft een aantal duidelijke richtlijnen die dienen om patiënten en bezoekers, maar ook medewerkers van het ziekenhuis te beschermen.

Zorgverlening voorop

De eerste regel is dat je een foto, video of geluidsopname mag maken in UZ Leuven, maar dat die nooit de zorgverlening in het gedrang mag brengen. Volg dus altijd de vraag of instructie van je arts of verpleegkundige op.

Toestemming

Tweede basisregel: een foto of video maken van jezelf in het ziekenhuis is geen probleem, maar er mogen geen andere personen op te zien zijn. Wil je toch een foto van jezelf met je kamergenoot of een mooie herinnering aan de goede zorgen van de verpleegkundige? Vraag dan altijd de toestemming van de andere persoon om mee op de foto te staan. Respect is het codewoord. Omgekeerd geldt natuurlijk dat je zelf het recht hebt om andere mensen duidelijk te maken dat je niet op de foto wil staan.

Opgelet met kinderen en jongeren tot 18 jaar: bij hen is het niet alleen nodig om rekening te houden met de wens van het kind zelf, maar ook om toestemming aan de ouders te vragen. Hetzelfde geldt voor geluidsopnames: alleen jijzelf mag op de opname te horen zijn. Een gesprek met de arts opnemen zonder dat hij het weet, is dus in geen geval toegelaten. 

Soms is er een filmploeg of fotograaf in het ziekenhuis voor een tv-programma of een bericht op het journaal: ook zij kregen duidelijke regels te horen over wie ze wel en niet mogen filmen. Iedereen in het ziekenhuis heeft recht op privacy en niemand zal gefilmd worden zonder dat hij er zijn toestemming voor gaf. De bewaking en het onthaal van UZ Leuven houden daarvoor mee een oogje in het zeil.

Social media: opgelet

Heb je een akkoord van de verpleegkundige of een andere patiënt om mee op de foto te staan? Niet alleen hun akkoord om de foto te maken is belangrijk, maar ook hun akkoord over het gebruik van de foto. Je moet hun dus ook vertellen wat je met de foto’s of video’s gaat doen. Gebruik de foto enkel en alleen voor dat doel. Een voorbeeld: je wil een foto met je kamergenoot om naar je kinderen thuis te sturen. Als de kamergenoot daarmee akkoord gaat, mag je daarna de foto niet afprinten en op het prikbord hangen. Ook de foto delen op Facebook en Instagram mag in dat geval niet, want daarvoor heb je geen toestemming gevraagd. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: als iemand van jou een foto op Facebook heeft gezet zonder het te vragen, kun je die persoon vragen om de foto te verwijderen.  

Wat zeker niet mag, is een foto of video maken van computerschermen of van een patiëntendossier. Wat in je patiëntendossier staat, kun je zelf nalezen via de computer of app van mynexuzhealth of opvragen bij de dienst afschrift patiëntengegevens in UZ Leuven. Ook foto’s van patiënten of medewerkers mag je niet in beeld brengen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de badges van mensen die in UZ Leuven werken, maar ook voor de oproepschermen in de wachtruimtes of de schermen met foto’s van zorgverleners op de afdelingen. 

Laatste aanpassing: 30 april 2021