Nieuwe behandeling voor zeldzame bindweefselkanker is veelbelovend

14 June 2019

Bij een recente Europese klinische fase II-studie werd een nieuwe, veelbelovende behandeling gevonden voor uitgezaaide gastro-intestinale stromale tumoren of GIST, een zeldzame vorm van bindweefselkanker. "Het geneesmiddel cabozantinib kon de tumorgroei succesvol afremmen bij 80 procent van de behandelde patiënten", zegt prof. dr. Patrick Schöffski, oncoloog in UZ Leuven en coördinator van de studie.

 

"Cabozantinib kon de tumorgroei succesvol afremmen bij 80 procent van de behandelde patiënten", zegt prof. dr. Schöffski.

 

 

 

Een gastro-intestinale stromale tumor, kortweg GIST, is de meest voorkomende vorm van kanker in het bindweefsel van het maag-darmstelsel. Wanneer de tumor uitgezaaid is, bestaat de huidige behandeling uit een reeks van drie medicijnen om de groei van de tumor te remmen. In het begin werken die medicijnen meestal goed, maar na een tijdje wordt de tumor bij bijna alle patiënten resistent en zijn bijkomende behandelingen noodzakelijk.

Positief effect bij 4 op 5 patiënten 

Uit labo-onderzoek van prof. dr. Patrick Schöffski, oncoloog in UZ Leuven, bleek dat het geneesmiddel cabozantinib de groei van die resistente tumoren kan remmen. Daarom zette professor Schöffski samen met de EORTC (Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker) de “CaboGIST”-studie op. Daarbij werd de werkzaamheid en veiligheid van cabozantinib onderzocht bij 50 patiënten met uitgezaaide GIST, bij wie twee van de klassieke medicijnen niet meer hielpen.

De behandeling had bij 80 procent van de behandelde patiënten een positief effect: de groei van uitzaaiingen werd tijdelijk gestopt.
Prof. dr. Patrick Schöffski - oncoloog

Na een behandeling van twaalf weken bleek dat bij 30 van de 50 patiënten de tumor niet verder gegroeid was. “De behandeling had in het totaal bij 80 procent van de behandelde patiënten een positief effect op de ziekte. De groei van uitzaaiingen werd tijdelijk gestopt. Bovendien waren de bijwerkingen relatief beperkt. Die resultaten kwamen overeen met wat we voordien in het labo zagen”, aldus professor Schöffski.

Off-labelgebruik

Cabozantinib wordt vandaag al gebruikt tegen bepaalde vormen van schildklier-, nier- en leverkanker. Bij patiënten bij wie de klassieke behandelingen geen effect of te veel bijwerkingen hebben, kunnen artsen in verschillende landen een ander geregistreerd geneesmiddel voorschrijven, ook al is het voor die specifieke ziekte (nog) niet officieel goedgekeurd. “Dat noemen we off-labelgebruik, een principe dat regelmatig voorkomt bij dit type kanker. Omdat het geneesmiddel al voor andere aandoeningen is goedgekeurd, zijn we optimistisch dat het niet lang zal duren voordat patiënten met uitgezaaide GIST het medicijn kunnen krijgen”, zegt prof. Schöffski. 

Toch is het belangrijk dat cabozantinib nu in een grootschalige, internationale fase III-studie wordt getest, zodat het officieel aan de standaardbehandeling van GIST kan worden toegevoegd. Zo kan de behandeling sneller worden opgestart en ook de terugbetaling wordt dan eenvoudiger.

De resultaten van de studie werden op woensdag 3 juni door prof. dr. Patrick Schöffski voorgesteld tijdens het internationale ASCO-congres in Chicago. Bekijk de samenvatting van zijn lezing hier.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 March 2023