Minder zitten tijdens de zwangerschap zorgt voor lager vetpercentage bij baby’s van obese vrouwen

14 maart 2019

Een Europese studie toont aan dat wanneer obese vrouwen minder tijd zittend doorbrengen tijdens de zwangerschap, hun baby’s bij de geboorte een lager vetpercentage hebben. DALI is de eerste studie die effectief aantoont dat een verandering in de levensstijl tijdens de zwangerschap een invloed heeft op het vetpercentage van de baby.

Babyvoetjes

De boodschap om eenvoudigweg minder te zitten blijkt een meer bevattelijk advies.

 

 

 

Overgewicht en obesitas zijn een groot probleem voor de maatschappij en de gezondheidzorg in België. Momenteel is 12 tot 14 procent van de Belgische kinderen zwaarlijvig en 3% is obees. Zwangere vrouwen met obesitas krijgen vaak baby’s die ook zwaarlijvig zijn. Bovendien is de kans groot dat die baby’s ook als kind en volwassene te dik worden en dat hun risico op diabetes type 2 groot is. Daarom is het erg belangrijk dat de preventie van overgewicht en obesitas al voor de zwangerschap begint.

In de Europese DALI-studie kreeg een groep zwangere obese vrouwen uit 9 Europese landen advies over fysieke activiteit, gezond eten of een combinatie van beiden. Die groep werd vergeleken met een controlegroep van vrouwen die geen specifiek advies kregen. Na de geboorte werd bij 334 baby’s het vetgehalte gemeten. De resultaten tonen aan dat vrouwen die advies kregen over fysieke activiteit én gezonde voeding, minder kilo’s bijkwamen tijdens hun zwangerschap. De vrouwen deden vaker een fysieke inspanning, verbeterden hun eetgewoontes en brachten minder tijd al zittend door. Belangrijker nog was dat hun baby’s bij de geboorte minder vet hadden in vergelijking met de baby’s van de vrouwen die geen speciaal advies kregen tijdens de zwangerschap.

De studie toont aan dat vrouwen hun gedrag tijdens de zwangerschap kunnen veranderen en dat dat een invloed heeft op het vetpercentage van hun baby’s
Prof. dr. Roland Devlieger - gynaecoloog

Bevattelijk advies

De DALI-studie onderzocht welk levensstijlaspect precies verband hield met de verlaging van het vetpercentage van de baby. Niet de hoeveelheid fysieke activiteit of gewichtstoename bij de vrouwen was de bepalende factor, maar wel de vermindering van de tijd die ze al zittend doorbrachten. De boodschap om eenvoudigweg minder te zitten blijkt een meer bevattelijk advies dan de raad om hun fysieke activiteit op te schroeven tijdens de zwangerschap.

Prof. dr. Roland Devlieger, gynaecoloog in UZ Leuven en co-auteur van de DALI-studie: “De studie toont aan dat vrouwen hun gedrag tijdens de zwangerschap kunnen veranderen en dat dat een invloed heeft op het vetpercentage van hun baby’s. Voor zorgverleners is het belangrijk om te weten dat als ze advies geven over bewegen en gezond eten, het voor obese zwangere vrouwen vooral belangrijk is om minder tijd zittend door te brengen.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Gynaecologie en verloskunde"

100.000 baby’s gescreend in studie om risico op type 1 diabetes op te sporen

31 juli 2019
In 2015 werd het globale platform voor de preventie van auto-immune diabetes (GPPAD) opgericht. Het platform biedt infrastructuur voor studies die zuigelingen met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1 opsporen. Onlangs werd de honderdduizendste baby, Arthur uit Dresden, met succes gescreend.
Lees meer
Laatste aanpassing: 24 januari 2020