Kunstproject Absumoma strijkt neer op campus Pellenberg

7 april 2023

In, op en rond het revalidatiecentrum op campus Pellenberg strijken nog tot juni 2023 de vlinders van beeldend kunstenaar Geert Nys neer. Binnen zijn project Absumoma kleeft hij de vlinders - de zogenoemde absumo's - op allerlei plekken in binnen- en buitenland. Je herkent een absumo aan de twee stukken brede tape kruislings over elkaar geplakt, vaak op een plaats waar je het niet verwacht. De bijzondere streetart hangt nu ook in Pellenberg, waar Geert Nys 40 jaar geleden zelf enkele maanden doorbracht als revalidant. 

Absoluut uniek moment

Vraag aan kunstenaar Geert Nys niet wat de boodschap is achter zijn gekleefde vlinders of wat hij bij de kijker wil teweegbrengen. Het Absumoma-project draait meer om het creëren zelf en om de verwondering bij toevallige passanten.

Ik wil geen bepaalde boodschap geven, maar de uitnodiging tot reflectie is belangrijk. Wat is dat?
Geert Nys

“Ik noem elke vlinder een absumo, wat staat voor absoluut uniek moment”, vertelt Geert. “Zoals wanneer je blij bent dat je een vlinder kan spotten, al is het maar voor een paar seconden. De vorm is een heel eenvoudig logo, dat voor mij in eerste instantie een vlinder is. Je kunt er ook andere dingen in zien, van een pleister tot een kruisjessteek. Die uitnodiging tot reflectie is belangrijk. Een absumo zien en denken: ‘Wat is dat?’"

Dorpsspel

De letters ‘ma’ in Absumoma staan voor ‘masters’, de groep van mensen die een stukje van het project mee dragen. “Als rolstoelgebruiker doe ik dit niet altijd alleen”, vertelt Geert. “Dat is ook het leuke eraan: wij doen dat samen en dat op zich is ook waardevol. Zo krijg ik logistieke ondersteuning van goede vriend Kris Feyaerts, die het merendeel van de foto's neemt.” Ook schrijver Bart Janssen is een van de masters, die het gedicht ‘Baken’ schreef voor het project. Dat gedicht gaat mee naar elke plaats waar de vlinders landen, soms in vertaalde versie.

Als rolstoelgebruiker doe ik dit niet altijd alleen en ook dat is waardevol: het samen doen met anderen.
Geert Nys

Geert Nys: "Het leuke is dat het heel spontaan groeit. Volgende maand neemt een 80-jarige vrouw enkele vlinders mee naar Congo. Ik hoorde onlangs dat een meisje in de praktijk van mijn kinesitherapeut de vlinder opmerkte en de link lengde met een vlinder die ze eerder in de Delhaize van Wezemaal zag. Zo wordt het bijna een groot dorpsspel. Of een absumo ergens permanent blijft hangen, voor een paar maanden of zelfs maar voor enkele seconden: dat is even waardevol voor mij."

De absumo's zijn nog tot eind juni te zien her en der op campus Pellenberg voor de revalidanten, bezoekers en medewerkers die er langskomen. Het is niet de bedoeling dat het project door externen bezocht wordt.

Meer weten?

Lees meer over het project op de website: www.absumoma.be

Volg de absumo's op Instagram: @absumoma

 

 

 

Laatste aanpassing: 7 april 2023